Likovna kolonija posvećena svetom Marku Križevčaninu održava se u Križevcima

Likovna kolonija posvećena svetom Marku Križevčaninu u organizaciji Križevačkog likovnog kruga, održava se danas u prostorijama Udruge KLK-a.

Svi sudionici likovne kolonije imali su mogućnost slikanja po izboru u prostoru Udruge te razgledati crkvu svetog Križa pod stručnim vodstvom profesora Zorana Homena.

-Crkva svetog Križa danas je spomenik kulture, a Križevci su bili jedno od glavnog središta Uprave jer su se ovdje održavali Hrvatski sabori, a Križevci su i jedan od najstarijih hrvatskih gradova uz Varaždin. Kasnije su Križevci postali sjedište grkokatoličke biskupije, a to su i danas. Križevci su uz to ostali i središte škola, a i danas Križevci posjeduju Veleučilište, dvije osnovne škole, tri srednje škole te glazbenu školu. Uspjeh su i naši slikari koji njeguju našu umjetnost, a osim toga dio su i mnogih humanitarnih događanja – rekao je profesor Homen.

Gradonačelnik Mario Rajn otvorio je likovno druženje. -Zadnjim izmjenama statuta 2000. godine definirana su tri datuma koja su jako bitna za Križevce. To je Dan grada u travnju te dva datuma u rujnu, 7. rujna, Svetkovina sv. Marka Križevčanina te Dan križevačkih branitelja, 17. rujna. Drago mi je da rujan završava upravo vašom likovnom kolonijom koja nosi ime našeg nebeskog zaštitnika – zaključio je gradonačelnik.

Likovnoj koloniji prisustvovali su gosti iz Slovenije, Zenice, Popovače, Zagreba, Varaždina, Slavonskog Broda, Novog Marofa, Svetog Martina na Muri, Kneginca, Koprivnice i Đurđevca.