Predstavljena knjiga Benjaminov zbornik u čast erdutu i domoljubu u đurđevačkoj knjižnici

U  Gradskoj knjižnici Đurđevac predstavljena je knjiga „Benjaminov zbornik: u čast eruditu i domoljubu“.

U zborniku je riječ o nekadašnjem đurđevačkom gimnazijskom profesoru njemačkog jezika i filozofije, eruditi i domoljubu Benjaminu Toliću.

Zbog svojeg izrazito hrvatskog, domoljubnog političkog djelovanja bio je nepoćudan bivšim vlastima u vrijeme potpisivanja Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog  jezika, pa tako i đurđevačkim. Iako mu je tu bilo prvo radno mjesto, naprasno je morao otići iz Đurđevca i potražiti politički azil u Austriji, gdje je sa suprugom Dubravkom ostao u emigraciji. Da je time Đurđevac odredio sudbinu obitelji Tolić naglasila je njegova supruga, akademkinja Dubravka Oraić Tolić koju su posebno pozdravili Tomislav  Ostojić, ravnatelj đurđevačke Gimnazije dr.Ivana Kranjčeva i Vlado Rep, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Đurđevac.

Zbornik je predstavio književni kritičar Damir Pešorda, a tekst urednika zbornika Božidra Petrača o vrijednosti Tolićeva djela pročitao je Nikola Cik iz Ogranka Matice hrvatske Đurđevac.

Zbornik sadrži više od 500 stranica u kojima je opisan život, iskustvo i rad ovog istaknutog književnika, prevoditelja, erudite, kolumniste, publiciste, diplomata te nekadašnjeg ravnatelja HINE. Kratke odabrane ulomke iz zbornika čitao je poznati hrvatski glumac i redatelj Robert Kurbaša.