U Farkaševcu svečano otvoreno 22. natjecanja orača Zagrebačke županije

Svečano otvorenje 22. natjecanja orača Zagrebačke županije održano je danas na parcelama V.M.N. obrta za usluge u biljnoj proizvodnji u  Farkaševcu.

Uime Zagrebačke županije otvorenju je prisustvovao pročelnik UO za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Josip Kraljičković.

Matija Copak, načelnik Općine Farkaševac, naglasio je kako mu drago što se natjecanje održava u Brezinama i što je odaziv velik unatoč kišnom vremenu.

– Ruralni smo kraj koji je posvećen poljoprivredi. Kod nas ne postoji niti jedan centimetar neobrađene zemlje i mogu reći da smo središnje ruralno područje u Zagrebačkoj županiji. Drago mi je da smo ove godine mi domaćini i nadam se da će suradnja ići i dalje u tom smjeru. Pozdravljam tri udruge koje sudjeluju na ovom lijepo događaju, a to su Udruga uzgajivača konja Vrbovec, Športsko-ribolovna udruga Vukšinac i Udruga žena Graničarki Križevci. Oni su svojim sadržajima omogućili ljepše natjecanje. Ovo natjecanje se kod nas održava po drugi put. Danas je prijavljenih 7 natjecatelja u dvije kategorije. Općina Farkaševac osigurala je domjenak, šator i pehare, a sve ostalo je na Zagrebačkoj županiji i Udruzi koja ovo organizira- rekao je Copak.

Dario Padro, predsjednik Udruge orača Zagrebačke županije, pozdravio je sve prisutne te je naglasio kako je posljednji put 2008. održano natjecanje na ovom području.

– U cilju nam je da natjecateljsko oranje proširimo po cijeloj županiji. Danas imamo natjecanje u kategoriji plugova ravnjaka gdje je prijavljeno 4 natjecatelja i u kategoriji plugova premetnjaka 3 natjecatelja. Nisam zadovoljan s brojem prijavljenih natjecatelja, ali svi oni koji su zainteresirani za održavanje ovog natjecanja vjerujem da će se prijaviti sljedeće godine i dodatno ojačati broj natjecatelja. Natjecateljsko oranje je osmišljeno da se približi traktoristima koji su orači i da se mogu učiniti poboljšanja u tehnici oranja. Prva dvojica sa županijskih natjecanja imaju pravo na državno natjecanje. Pobjednici današnjeg natjecanja idu na državno sljedeće godine koje će se održati u Koprivničko-križevačkoj županiji – rekao je Padro.

Pročelnik UO za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Josip Kraljičković Zagrebačke županije rekao je kako ga posebice veseli što vidi puno mladih.

– Mi smo u najboljem poljoprivrednom kraju u Zagrebačkoj županiji. Imate tradiciju i ulažete u znanje. Ovo danas je, na neki način, učenje i davanje jedni drugima znanja. Zagrebačka županija putem natječaja poljoprivrednicima daje 2,7 milijuna eura. Natječaji su još otvoreni za poljoprivrednike. Javite se do 15. studenoga. Možete dobiti do 15 tisuća eura. Taj dio ostaje kao do sada. Pomažemo i ovo natjecanje – rekao je Kraljičković.