Petar Babić iz Križevaca osvojio 2. nagradu “Stjepko Težak” u Ozlju

Križevčanin Petar Babić osvojio je 2. nagradu na književnom natječaju “Moje drago serce – nagrada Stjepko Težak” u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ivana Belostenca Ozalj.

Članovi stručnog povjerenstva za vrednovanje bili su Dubravka Težak, Julijana Matanović, i Zoran Maljković, a natječaj “Moje drago serce” organizirali su Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca Ozalj i Ogranak Matice hrvatske u Ozlju. Pokrovitelji natječaja su Karlovačka županija, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Grad Ozalj.

Natječaj je bio na međunarodnoj razini u konkurenciji 53 priče iz Hrvatske, BiH, Srbije i Italije.

Petar Babić (Koprivnica, 10. travnja 1974.) osnovnu i srednju školu završio je u Križevcima. Diplomirao je kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Objavio je roman-svaštaru Abecedarij (Naklada MD, Zagreb, 1997), roman-novine Babylondon (Matica hrvatska Križevci, 2001), suautorsku zbirku priča Pet autora traži naslov (KVARK & Dataart+, Čakovec, 2005) i humoristično-povijesni roman Naše velko spravišče (Jesenski&Turk, Zagreb, 2023).

Uvršten je u antologiju nove hrvatske proze I. Štiksa i D. Šimprage 22 u hladu (Celeber, Zagreb, 1999) i knjigu kritika Seada Begovića Književna otkrivanja (Stajer Graf, Zagreb, 1998). S romanom-novinama Babylondon izvodio je performanse na Književnom petku, Festivalu prvih ZFF-a (posebna pohvala žirija), Bjelovaru, Đurđevcu, Koprivnici i Zrenjaninu (RS).

Višestruko je nagrađivan na natječajima za kratku priču Pričigin – Split, Nagrada Zlatko Tomičić – Karlovac, Galovićeve jeseni – Koprivnica, Nagrada Slavko Kolar – Čazma, Nagrada Stjepan Kranjčić – Križevci. Kratke priče prevođene su mu na strane jezike, objavljivao je u brojnim časopisima, zbornicima i novinama (Republika, Vijenac, Večernji list, SFeraKon, Biber) i po internetskim portalima. Živi i radi u Križevcima.