DJEČJI TJEDAN U KRIŽEVCIMA Promocija zdrave prehrane kod djece

Promociju je održala patronažna zdravstvena zaštita Doma zdravlja, Srednja škola “Ivan Seljanec” i Grad Križevci.

Viša medicinska i patronažna sestra Valentina Mikulčić rekla je kako se patronaža odazvala sa svrhom da djecu i školarce educira za kvalitetan početak radnog dana u školi.

– Vrlo je bitan doručak, djeca se moraju kretati, njihova prehrana mora biti raznolika i namirnice moraju biti šarene. Djeca moraju jesti umjereno i dovoljno žitarica i povrća. Bitno je da piju puno tekućine i pokušavaju održati poželjnu tjelesnu masu. Gazirana pića bilo bi dobro izbjegavati – rekla je Mikulčić.

Mišel Doskočil, mentor u Srednjoj školi “Ivan Seljanec” rekao je kako se škola uključila u pripremi zdravih obroka.

– Moji kuhari su pripremali zdravi doručak, odnosno zdravi sendviči. Znamo da djeca dosta vole jesti sendviče, a ovo smo išli na jednu varijantu zdravog obroka: integralni kruh sa sjemenkama, ribana mrkva, pet vrsta salate, kuhano jaje i pureća šunka te šnitica gaude. Energetski zdravi obrok, s malo masnoća i puno proteina. Cilj nam je potaknuti djecu da se doma može napraviti zdravi obrok i da bude zamjena za ono što inače jedu – rekao je Doskočil.

Mentor za konobare u Srednjoj školi “Ivan Seljanec” Boro Petrek rekao je kako su danas pripremili zdrave napitke, odnosno frape i shakeove na bazi povrća i voća uz dodatak meda.

– Koristili smo cijeđene prirodne sokove koje smo pripremili u samostalnoj ponudi s obzirom da naši mladi ne vole baš voće i i povrće. Radili smo ga u miješalici i ono je prerađeno tako da su ga dobili kao jedan napitak. Nadam se da će biti zadovoljni – rekao je Petrek.