U Križevcima se održava 16. Međunarodni stručni skup kineziologa, pedagoških i sportskih djelatnika

Međunarodna mreža Sportmeet u suradnji s Gradom Križevcima i Udrugom kineziologa Križevci organizirala je 16. međunarodni stručni skup kineziologa, pedagoških i sportskih djelatnika koji se održava danas u Križevcima.

Glavna tema skupa je utjecaj prehrane na mentalno zdravlje djece i mladih.

Doktorica znanosti kineziologije i sportska stručnjakinja Marija Zegnal Koretić rekla je kako će se na skupu raspravljati o vrlo zanimljivim temama te kako je interes vrlo veliki.

– Ovaj stručni skup je neprekidno već 16. godinu u Križevcima. Sportmeet je mreža sportskih, pedagoških i zdravstvenih djelatnika koja se razvila iz pokreta Fokulara – rekla je Koretić.

Predsjednica Udruge kineziologa Križevci Marijana Fržović naglasila je kako joj je drago što se druže u Križevcima.

– Nadam se da ćete naučiti nešto novo i to primijeniti u ustanovama gdje radite. Želim vam da se ugodno osjećate ovdje te da razmjenite razna iskustva – rekla je Fržović.

Predsjednik Hrvatskog kineziološkog saveza Goran Leko rekao je kako je Hrvatski kineziološki savez u zadnjih 5 godina proširio svoje djelatnosti.

– Osjećajte se slobodno obratiti savezu jer smo konačno u mogućnosti pomoći u radu svim našim udrugama – rekao je Leko.

Pročelnik društvenih djelatnosti Sandro Novosel svima je zaželio dobrodošlicu u Križevce te je naglasio kako mu je drago da se ovaj skup po 16. put održava u Križevcima te prati sve novosti koje se događaju u sportu.

– Posebno mi je drago što je ovogodišnja tema prehrana i mentalno zdravlje. Svi znamo da sport nije samo ulaganje u tijelo i tjelesnu i fizičku kondiciju, nego je prije svega potrebna mentalna snaga za sve ono što sport čini sportom. U posljednjih nekoliko godina smo zaboravili mentalno zdravlje – rekao je Novosel te skup proglasio otvorenim.

Ana Helena Pinto, nutricioniskinja iz Portugala, podijelila je razmišljanja u vezi između prehrane i mentalnog zdravlja.

– Prehrana, dobra kvaliteta hrane i naše prehrane pokazatelji su zdravlja. Njima se razvija i država tijelo, promiče zdravlje i dobrobit, sprječavaju bolesti, a ako je u odgovarajućoj količini i kvaliteti, daje potrebnu energiju za obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Znamo da postoji izravna veza između hrane, tjelesne aktivnosti i mentalnog zdravlja. Kada imamo zdravu i uravnoteženu prehranu imamo i pozitivan potencijal za bolju osjetljivost na inzulin, smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti i lakše održavanje tjelesne težine. Na mentalnoj razini, smanjenje stresa poboljšava kognitivnu funkciju i izaziva bolji imunološki odgovor – rekla je Pinto.