Održan panel „Podizanje svijesti o rodno uvjetovanom kibernetičkom nasilju nad djevojčicama i ženama te stvaranje sigurnijeg online okruženja“

U organizaciji Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko- križevačke županije u srijedu je u dvorani Domoljub u Koprivnici održana tematska sjednica u sklopu kojeg je predstavljen međunarodni projekt. Podršku projektu uime Koprivničko-križevačke županije pružili su župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić predsjednik Županijske skupštine Damir Felak te županijske pročelnice Melita Ivančić, Maja Blažek i Ana Mušlek.

Projekt je dio inicijative koja se provodi u okviru EU projekta pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić, a podržavaju ga Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih.

Uvodnim riječima obratio se župan Koren koji je izrazio zadovoljstvo što su panelu prisustvovali učenici osnovnih i srednjih škola, istaknuvši važnost uključivanja mladih u rasprave o temama poput prevencije rodno uvjetovanog nasilja, posebno u digitalnom svijetu.

„Drago mi je vidjeti ovako veliki broj mladih koji su podržali ovaj panel. Važno je da mladi budu svjesni izazova poput ovih kako bi zajedničkim naporima osigurali sigurnu budućnost za sve nas. Na mladima svijet ostaje“, poručio je Koren te zahvalio županijskom Povjerenstvu na organizaciji i dobro suradnji tijekom godina.

Prisutnima se obratila pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić koja je zahvalila svim organizatorima te je istaknula važnost prevencije rodno utemeljenog nasilja.

„Rodno utemeljeno nasilje postoji već godinama, to je nešto na što moramo upozoriti mlade jer su posljedice za njihovo mentalno zdravlje vrlo loše. Žene najviše doživljavaju online nasilje, više nego druge ciljane skupine, čemu su posebno izložene žene u javnom životu kao i one na višim pozicijama. Važno je reći da Republika Hrvatska jedan je od rijetkih članica Europske unije koja je u kazneni zakon ugradila posebno kazneno djelo zlouporabe snimke eksplicitnog sadržaja“, istaknula je Ljubičić.

Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije Verica Rupčić istaknula je važnost ovog panela kao i dobru suradnju s obrazovnim ustanovama, a posebno s Pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova.

„Želim zahvaliti pravobraniteljici na prilici da naše Povjerenstvo bude organizator i domaćin ovoga panela, kao drugog u Republici Hrvatskoj u smislu predstavljanja projekata na terenu, a u okviru izuzetno dobre suradnje koju imamo s pravobraniteljicom u različitim segmentima njezinog i našeg djelovanja. Naše Povjerenstvo ima vrlo širok spektar aktivnost, a organiziramo i sudjelujemo u različitim kampanjama“, rekla je Rupčić.

Program je nastavljen videoprojekcijom o rodno uvjetovanom nasilju nakon čega je predstavljena inicijativa „bE-SAFE“ koja ima za cilj podizanje svijesti o kibernetičkom nasilju te stvaranje sigurnijeg online okruženja za djevojčice i žene. O projektu su govorile pravobraniteljica Višnja Ljubičić i voditeljica Centra za edukaciju savjetovanje i istraživanje – CESI Sanja Cesar.

U panel raspravi koja je uslijedila sudjelovali su i socijalna pedagoginja Petra Sobota, stručnjak za kibernetičku sigurnost i digitalnu forenziku Igor Grgić Lovreković, pedagoginja Jasna Horvat Vlahović, suradnica u Zavodu za socijalni rad Mihaela Telebar, socijalna radnica Barbara Cafuk te voditeljica Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje Sanja Cesar. Razgovaralo se o izazovima i pojavama rodno uvjetnog kibernetičkog nasilja na području Koprivničko-križevačke županije na kojoj su sudionici podijelili svoja iskustva i prijedloge za daljnje korake.

Uz članice i članove Povjerenstva na panelu su prisustvovali ravnateljice i ravnatelji osnovnih i srednjih škola, predstavnici Županijskih ustanova, ravnateljice Županijskih zdravstvenih ustanova, predstavnici policije, Zavoda za socijalni rad te učenice i učenici srednjih i osnovnih škola.