U Križevcima održana promocija monografije „AK galerija – desetljeće na periferiji“

Deveto izdanje festivala “Suffest” posvećeno je street art umjetnosti s naglaskom na umjetnost grafita i murala. Grafit kao oblik ulične umjetnosti nezaobilazna je pojava u urbanim prostorima koja je često osuđivana kao oblik vandalizma s jedne strane, a s druge strane grafiti umjetnici i umjetnici murala sve više svojim intervencijama revitaliziraju i daju novi duh zapuštenim dijelovima urbanih cjelina. U slučaju SUFFesta želi se krenuti upravo tim smjerom.

Festival je započeo večeras i održavat će se do 19. listopada 2024. godine u Križevcima.

Večeras je u Likovnoj galeriji gradskog muzeja Križevci održana promocija monografije „AK galerija – desetljeće na periferiji“. Uvodno je večerašnji program najavila i program festivala predstavila ravnateljica Gradskog muzeja Križevci Tea Hatadi. -Deveti Suffest započinje pod autorskom palicom profesora Saše Živkovića. Tematski je program obuhvaćena grafiterska scena – istaknula je ravnateljica i kazala kako program započinje predstavljanjem monografije „AK galerija – desetljeće na periferiji“.

Profesor Saša Živković zahvalio je križevačkom Gradskom muzeju na suradnji. -Predstavljamo suvremene umjetničke forme koje su mogu i na križevačkim ulicama. Prošle godine smo imali urbane intervencije, a ove godine će se obogatiti skate park u Križevcima. Danas predstavljamo impresivnu monografiju koju je uredila Tanja Špoljar sa svojim timom – rekao je Živković.

Kustosica i voditeljica koprivničke AK galerije Tanja Špoljar kazala je kako suradnja Koprivnice i Križevaca traje od 2017. godine. -Knjiga je izdana 2024. godine i ovo je pregled prvih jedanaest godina djelovanja AK galerije i udruge. Knjiga nudi kronološki pregled događanja, a posebno moram spomenuti Bojana Koštića i Petru Travnić koji su bili sa mnom protekle godine, a danas rade kao vanjski suradnici. U sve te godine u galeriji je gostovalo 170 umjetnika, organizirali smo 140 izložbi, performansa i akcija – poručila je Špoljar.

Festival se provodi u partnerstvu s Gradskim muzejom Križevci te u suradnji sa Srednjom školom “Ivan Seljanec” Križevci i Pučkim otvorenim učilištem Križevci.

Donatori su Ministarstvo kulture i medija RH, Zaklada Kultura nova, Koprivničko-križevačka županija, Grad Križevci, Središnji državni ured za demografiju i mlade.