U Križevcima počela provedba projekta Future Crossroads: Youth Entrepreneurship Boot Camp

U Razvojnom centru i tehnološkom parku Križevci danas je započela provedba projekta Future Crossroads: Youth Entrepreneurship Boot Camp koji je namijenjen mladima, a organiziran je u sklopu programa IVLP Impact Awardsa.

Nakon uspješnog programa “Sandbox Game Dev Workshops” u kojem su križevački srednjoškolci imali prilike učiti o razvoju računalnih igara, iz Udruge P.O.I.N.T. stigao je novi, inovativni program iz domene poduzetništva.

Kroz dva dana intenzivnih radionica iz domene poduzetništva, financija, tema vezanih uz startupove, definiranje vlastitog poslovnog modela i izradu sales pitcha za investitore polaznici će se pripremati za natjecanje u prezentiranju svojih poslovnih ideja pred stručnim žirijem. Najbolji timovi osvojit će bogate nagrade.

Večeras je održan panel na kojoj su svoje projekte predstavili Bojan Šmic, Andrea Katanović Babić i Franjo Babić te Luka Grloci.

Andrea Katanović Babić i Franjo Babić predstavili su svoj projekt Cherry on Top gin. Andrea je naglasila kako su ovim proizvodom probili led.

– Ideju smo imali dugo godina. Oboje smo bili zaposleni u svojim profesijama, ja sam još uvijek. Kad smo radili oba dvoje uvijek nam je želja bila otvoriti nešto svoje. Pošto smo imali svoje imanje i OPG odlučili smo se za proizvodnju voća. Obožavamo trešnje pa smo odlučili zasaditi njih jer je najbitnije da volite ono što berete. Doveli smo i pčele koje će ta stabla oprašivati, prvo četiri košnice, pa smo nakon toga došli do 45 košnica. Nakon što smo shvatili da to ne možemo sve sami vratili smo se na nekoliko košnica – rekla je Katanović Babić.

Franjo Babić rekao je kako trešnja nije bila prije prisutna u trgovinama kao prije.

– Nismo imali puno iskustva. Nismo znali kako će se to ponašati u našem podneblju i klimama. Tehnologija se razvila pa smo zasadili trešnje koje rastu u grmovima. 2014. godine smo zasadili 1250 stabala. Kako sam radio u Badelu, shvatio sam da će se dogoditi neki novi procesi. Predvidio sam da će jaka pića početi proizvoditi mali poduzetnici. Imali smo jedan mali objekt kojeg smo preuredili i napravili malu destileriju – rekao je Babić.

Bojan Šmic, koprivnički holistički terapeut, body worker, maser i iscjelitelj , rekao je kako je život igra.

– To je bio citat na koji sam često naletio. Kroz moju perspektivu nikada mi tada život nije izgledao kao igra. Iz odrasle perspektive taj termin gledate na sasvim neki drugi način. Kazalište mi je bilo najbliže da idem istraživati zašto je život igra. Ako ne igramo pravilno svoje uloge, život na nas baca razne nedaće. Moramo znati koja je naša točno definirana uloga i kada je dobro izvježbamo život nam daje različite bonuse -rekao je Bojan.

Luka Grloci predstavio je svoj projekt O.D.B. Smokers.

– Hrvatska nije dala puno mogućnosti pa smo otišli u Irsku. Vani je sve krasno, ali se upozna puno drugih kultura nego što je to bilo u Hrvatskoj. Prvi posao bio mi je u ugostiteljstvu. Obožavam američku kulinarsku scenu, od pripreme do dimljenja mesa. Malo po malo sam sebi dao truda i preko vikenda sam počeo raditi dimljeno meso na američki način. Smokersi su zapravo pušnice i toga nije bilo u Hrvatskoj uopće. Tako smo došli do ideje da se vratimo u Hrvatsku i krenemo s proizvodnjom smokersa – rekao je Grloci.

Projekt se održava i u subotu.