Sve je spremno za 17. Veliku martinjsku špelanciju

U subotu 26. listopada u Đurđevcu će se održati 17. Velika martinjska špelancija koja će i ove godine okupiti brojne vinske biskupe i ljubitelje kapljice, rečeno je danas na konferenciji za medije u Đurđevcu na kojoj je predstavljen ovogodišnji program. I ove godine, Špelancija ima humanitarni karakter, a  prilozi će se prikupljati za Udrugu Mali princ.

„Koncept manifestacije je seljenje iz grada u grad, pa zahvaljujemo ovdašnjoj udruzi vinogradara, ali i đurđevačkoj Turističkoj zajednici. Drago nam je što ćemo ove godine pomoći đurđevačkoj Udruzi Mali Princ“, istaknula je pomoćnica direktora Turističke zajednice KKŽ Kristina Sočev i dodala kako je ovogodišnja županija partner Brodsko-posavska.

Na Špelanciju stiže svih 15 vinarskih udruga s područja županije, a stiže i pet vinara iz Brodsko-posavske županije, kazao je Marijanko Ređep, prvi čovjek đurđevačke udruge vinara i voćara koja djeluje više od četiri desetljeća.

Željko Kožarić, poznati vinski biskup prisjetio se početaka manifestacije s kojom se započelo još 2006. godine, a koja je na jednom mjestu okupila sve regule i štatute od Križevaca, Koprivnice do Đurđevca.

Predstavnica Udruge Mali Princ Lucija Begović navela je kako Udruga broji preko 150 članova, a 28 zaposlenih djelatnika pruža razne usluge, za djecu, odrasle korisnike, ali i roditelje.

„Hvala TZ Županije što nas je odabrala kao krajnjeg “korisnika” humanitarne akcije, pogotovo što nam na taj način daje podršku, podršku svim uslugama koje radimo“, kazala je Begović.

Župan Darko Koren istaknuo je kako je sretan što se ova manifestacija održava već 17 puta te kako je tradicija ta koja čuva vrijednosti nastale iz naroda, a to su i vinske regule.

„Županija podržava rad vinarskih udruga i zajednice, kroz sadržaje poput ovog, ali i financijske potpore i promociju. Treba istaknuti i kako nijedna županija nema ovakav sadržaj, a to se vidi po velikom odazivu naših prijatelja iz drugih sredina, koji nas često posjećuju, baš kao i vinski biskupi. Špelancija se etablirala u pravu turističku manifestaciju s nekoliko ciljeva“, rekao je župan Koren.

Mario Fuček, direktor TZ grada Đurđevca kazao je kako je Đurđevac poznat kao vinarski predvodnik s obzirom na broj klijeti po broju stanovnika. Također, istaknuo je da je i kvaliteta vina “s Peski” vrhunska te je poželio dobrodošlicu svima u Đurđevac.

Špelanciju kao i dosad organizira županijska Turistička zajednica uz podršku Koprivničko-križevačke županije i Turističkih zajednica gradova u kojima se održava. Promotivne cijene određene su i za martinjski gastro meni, a sve će zabavljati tamburaški sastav Dangube.