Svečanom sjednicom Općinskog vijeća proslavljen Dan Općine Kalinovac

U ponedjeljak je u prostorijama Društvenog doma u Kalinovcu održana svečana sjednica Općinskog vijeća povodom Dana Općine Kalinovac kojoj su ispred Koprivničko-križevačke županije prisustvovali župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić i predsjednik Županijske skupštine Damir Felak.

 Sjednicu je otvorio Ivan Patačko, predsjednik Općinskog vijeća koji je podsjeti kako je svih devet članova Vijeća svojim odlukama radilo na unaprjeđenju razvoja općine. Potom je prikazan film o realiziranim projektima nakon čega je načelnik Općine Darko Sobota koji je istaknuo da Općina kontinuirano radi na poboljšanju demografske sliku te da se projektima poput širenja poduzetničke zone te gradnje infrastrukture za industriju to najbolje čini.

„Naša zona broji otprilike 500 zaposlenih. Kad to usporedite s brojem stanovnika općine od 1300 duša, onda je sve jasno. Rasco je naravno perjanica, no nije u zoni samo Rasco, tu su i drugi poduzetnici. Gotovo da nemamo nezaposlenih na području općine i to nas veseli. Dodajmo i mjere Vlade te dizanje prosječne plaće, sve to sada se polako već osjeti. Sva naša ulaganja dosad su se pokazala dobrima i da samo tako moramo i nastaviti. Hvala Županiji na sjajnoj suradnji, PORA-i na pripremi projekata i svim partnerima koji pomažu da ovaj kraj bude još bolji i prosperitetniji“, naglasio je načelnik Sobota i dodao kako su već spremne građevinske dozvole za nove infrastrukturne projekte.

Prigodnim riječima su se obratili i načelnik Edi Pastrovicchio iz Općine Bale koji se obratio uime prijateljskih gradova i općina naglasivši kako Kalinovac provodi kvalitetne politike koje su usmjerene na potrebe svojih stanovnika što i jest bit politike te načelnik Općine Gola Stjepan Milinković koji je u emotivnom govoru istaknuo važnost zajedništva i međusobnog razumijevanja kao garanciju uspjeha.

Svim Kalinovčankama i Kalinovčanima Dan Općine je čestitao i župan Koren koji je pohvalio rad Općinskog vodstva s kojim Županija ima izvrsnu suradnju.

„Mnogo smo učinili na ovom prostoru, prisutni smo u svim velikim projektima posebno u sektoru školstva gdje smo u suradnji s Općinom izgradili dvoranu i rekonstruirali vanjsko igralište. Drago nam je što je saborski zastupnik Sobota u Saboru predložio i amandmane za učenički i studentski dom u Koprivnici što je Vlada uvrstila u proračun, upravo samo danas potpisali ugovor i krećemo u izgradnju učeničkog doma u Koprivnici. Nekad je Općina baštinila značajne prihode na ime rente od rudnih bogatstava. Ta slika se uvelike promijenila i danas Kalinovac predstavlja pravo gospodarsko čudo. Kad bismo to usporedili s Koprivnicom, moglo bi se uistinu usporediti po broju poduzeća, značaju gospodarstva pa i zaposlenih, naravno uzimajući u obzir broj stanovnika . Čestitam na brojnim uspjesima, uistinu ste pravi primjer drugim jedinicama lokalne samouprave kako se upravlja jednom ovakvom sredinom“, poručio je župan Koren.

Uime saborskih zastupnika obratio se Željko Lacković koji je kazao kako su danas plinska polja možda slabija nego prije, no tu su izazovi poput zelenih tranzicija i očuvanja ekološkog sustava, a EU fondovi su posebno potentni na tom području i svi bi trebali, naglasio je, gledati u tom razvojnom smjeru.

Dodajmo kako su današnjoj svečanosti prisustvovali i saborski zastupnik Tomislav Golubić, saborski zastupnik i koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić, državni tajnik Ministarstva branitelja Branko Hrg, gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči, brojni načelnici općina, predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić i članica Uprave Ljiljana Šapina, umirovljeni general Mladen Markač, delegacije prijateljskih gradova Balatonboglara i Podstrane, ravnateljica PORA-e Regionalne razvojne agencije Melita Birčić, županijske pročelnice Melita Ivančić, Ana Mušlek i Ljubica Belobrk Flamaceta, županijski pročelnik Marijan Štimac, pomoćnica direktora TZ KKŽ Kristina Sočev, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova KKŽ Verica Rupčić, predstavnici tvrtki i partnera Općine, članovi udruga te brojni drugi gosti.