Dom zdravlja Koprivničko-križevačke županije proslavio 20. rođendan

U srijedu je svečano obilježeno 20. godina Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije u dvorani Domoljub u Koprivnici. Svečanosti su nazočili ravnateljica Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije Mirjana Hanžeković, predsjednica Upravnog vijeća Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije Marina Jakšić, načelnik Općine Gola Stjepan Milinković, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić, ravnateljica Uprave za e-zdravstvo Tanja Bedovec, saborski zastupnik i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, ravnatelj OB Koprivnica Mato Devčić, državni tajnik Branko Hrg te ostali uzvanici i gosti.

Ravnateljica Doma zdravlja Mirjana Hanžeković kazala je kako se susreću s mnogim izazovima u radu te poteškoćama s pronalaskom liječnika, a to se posebno odnosi na ruralne sredine. -Kontinuirano rješavamo izazove s kojima se susrećemo, otkrivajući pritom vlastitu kreativnost, a pronalaženjem novih načina i mogućnosti otvaramo nove perspektive razvoja. Svladali smo mnoge prepreke kako bismo mogli stajati ovdje, čeka nas sigurno još mnogo njih, no nekako imam vjere u nas sve, da zajedničkim djelovanjem i sinergijom između svih nas možemo postići puno za našu Županiju, a i šire. Sva tri naša grada i općine prepoznaju i donose mjere da zadržimo zdravstveni kadar. Ovim putem vam se zahvaljujem na tome. Koprivničko-križevačka županija je poseban oslonac u svim projektima Doma zdravlja, financijski kao i stručni doprinos vidljiv je u svim segmentima Doma zdravlja te ovim putem zahvaljujem na svemu učinjenome do sada – rekla je ravnateljica.

Predsjednica Upravnog vijeća Marina Jakšić zahvalila je općinama, gradovima i Županiji na velikoj pomoći koju pruža Domu zdravlja. -Dom zdravlja, ali i zdravstveni sustav je organizam koji se stalno mijenja i u kojem je sinergija privatnog i javnog od velike važnosti. Bez zdravstvenih djelatnika nema ničeg i zato vam hvala na svemu. Uz jedinice lokalne samouprave koje su snažna potpora, moram istaknuti važnost bezuvjetne podrške Županije kao osnivača koja je nebrojeno puta pomogla u ključnim trenutcima kako svojom stručnošću i organizacijom, tako i financijski. Bez toga Dom zdravlja ne bi bio na ovoj razini na kojoj je danas – naglasila je Jakšić.

Umirovljeni liječnik i načelnik Općine Gola Stjepan Milinković istaknuo je veliko srce zaposlenika Doma zdravlja koji se bore za svoje pacijente te izrazio zahvalnost za stručnost, požrtvovnost i sve što čine za svoje pacijente. -Mnogo toga je učinjeno kako bi se kvaliteta zdravstvene usluge podigla na ovo razinu. Nekada davno nismo imali dijagnostiku i uvjete kao danas, to je danas standard na čemu možemo zahvaliti Županiji i jedinicama lokalne samouprave koje u svojim sredinama podržavaju rad ambulanti i stvaraju najbolje uvjete za liječnike. Vjerujem da će se tako nastaviti i u budućnosti te da će Dom zdravlja i u narednom razdoblju ovako dobro funkcionirati – poručio je Milinković.

Zamjenik župana Ratimir Ljubić iskazao je ponos Županije na svoj Dom zdravlja. -Županija je kao osnivač iznimno ponosna na rad Doma zdravlja bez kojeg je nemoguće zamisliti kvalitetnu primarnu zdravstvenu zaštite. Ponosni smo i na sve projekte i uspjehe koji su obilježili ovih 20 godina rada, a posebno smo zadovoljni što Dom zdravlja u sinergiji surađuje sa svim ostalim zdravstvenim ustanovama. Svih ovih godina ulažemo u opremu i infrastrukturu, a posebna pažnja je usmjerena prema ruralnim sredinama kako bi podigli kvalitetu zdravstvene usluge na svim područjima županije. Posebno su nam važne mjere za ostanak liječnika, a pred nama su i novi projekti Doma zdravlja koji će značajno utjecati na poboljšanje kvalitete zdravstvene usluge naših sugrađana – rekao je Ljubić.

Uime Ministarstva zdravstva obratila se ravnateljica Uprave za e-zdravstvo Tanja Bedovec koja je uz čestitke na projektima i uspjesima istaknula kako je primarna zdravstvena zaštita stup zdravstva te kako se u Županijskom Domu zdravlja vidi visoka razina kvalitete koja je okrenuta prema potrebama pacijenata. -Vjerujem da ćete ovu kvalitetu zadržati i u narednom razdoblju da te da ćete ostati predvodnici u primarnoj zdravstvenoj skrbi uz kontinuitet razvoja koji je očigledan – naglasila je Bedovec.

Saborski zastupnik i koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić je čestitao veliku obljetnicu poručivši kako su u Županijskom Domu zdravlja postavljeni snažni temelji na kojim se planiraju i realiziraju novi iskoraci. -Sve to što planirate, uvjeren sam da ćete i ostvariti jer se prepoznaje snažna želja za planiranim i stalnim razvojem. Hvala svim koji su doprinijeli da se ovaj sustav postavi na noge, velika je odgovornost upravljati ovim sektorom koji mora biti dostupan i jednak za sve jer to svi građani očekuju. Zdravlje je svima najvažnije, a uz ovakve ustanove lakše je promišljati o budućnosti jer unatoč problemima kojih smo svi svjesni stvorena je određena sigurnost u dostupnosti medicinske skrbi koju moramo očuvati – poručio je Jakšić.

Današnju obljetnicu Doma zdravlja svojim nastupima uveličali su glazbeni duo Wave Valentina Mikec i Vedran Krulić te Križevačke mažoretkinje.