Grad Križevci i dalje među vodećima u Hrvatskoj po izdvajanjima za obrazovanje

Grad Križevci i dalje je među pet najboljih gradova u Hrvatskoj po izdvajanjima za obrazovanje, pokazuje to istraživanje portala gradonacelnik.hr i podaci FINA-e. Naime, Križevci su u 2023. godini za obrazovanje izdvojili 46,75 posto svog Proračuna što iznosi 10,7 milijuna eura.

Od projekata valja istaknuti kako su tijekom prošle godine provedeni radovi na velikoj obnovi Osnovne škole Ljudevita Modeca koji su uključili obnovu krovišta i unutarnjih zidova, izravnavanje ulegnuća stropova, radove ojačanja, soboslikarske i ličilačke radove. Obnovljeno je i krovište na staroj zgradi Osnovne škole „Vladimir Nazor“, a oba ulaganja, koja su financirana iz Fonda solidarnosti Europske unije i Državnog proračuna, omogućila su učenicima i nastavnicima znatno bolje uvjete rada.

Pažnja se posvećuje učenicima s teškoćama u razvoju kojima se već nekoliko godina za redom osiguravaju pomoćnici u nastavi kako bi djeca imala jednake mogućnosti obrazovanja.

Mladima je na raspolaganju studentska stipendija za deficitarna zanimanja čiji je iznos među najvišima u Hrvatskoj. Prošle godine iznos stipendije bio je 200,00 eura mjesečno dok je ove godine taj iznos podignut na 250,00 eura.

Kao prvi grad u Hrvatskoj, Križevci su 2023. godine uveli sufinanciranje maturalne večeri kako bi svi maturanti mogli prisustvovati ovom važnom događaju u njihovom životu. Prve godine se maturalna večer sufinancirala s 15,00 eura, a ove godine taj je iznos podignut na 20,00 eura po maturantu.

Redovito se novčano nagrađuju najbolji učenici, one koji su sve razrede osnovne škole prošli s 5,0, učenike srednjih škola koji su sve razrede završili s odličnim uspjehom te učenike i njihove mentore koji su u školskoj godini osvojilo jedno od prva tri mjesta odnosno nagrade na državnim natjecanjima ili pak sudjelovali na državnim natjecanjima, smotrama ili susretima. Pored toga, već nekoliko godina se novčano nagrađuju i najbolji odgojno obrazovni djelatnici koji rade u križevačkim osnovnim i srednjim školama, a koje najboljima proglasi Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Uspješno se provodi i program Školska shema voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda kroz koji je prošle godine osigurana raspodjela voća i povrća za 1475 učenika svih razreda osnovnih škola te raspodjela mlijeka i mliječnih proizvoda za 1408 učenika.

Prošle godine krenula je i provedba projekta Grad po mjeri mladih – Gradski program za mlade kroz koji je napravljen novi Gradski program za mlade Grada Križevaca za razdoblje od 2024. do 2027. U sklopu projekta Europe Goes Local uveden je Građanski odgoj i obrazovanje kao izvannastavna aktivnost koja kod učenika promiče nenasilje, toleranciju i solidarnost, razvija ljudske vrijednosti koje se temelje na prihvaćanju i uključivanju različitosti pri čemu Grad financira nastavnike koji provode ovu aktivnost.

U razdoblju koje slijedi izgradit će se nova zgrada osnovne škole za što je Grad Križevci ostvario financiranje iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti u iznosu od 15 milijuna eura. Nadalje, paralelno se priprema dokumentacija za izgradnju nove sportske dvorane kod Osnovne škole „Vladimir Nazor“ Križevci čime će se znatno poboljšati kvaliteta izvođenja nastave i stvoriti uvjeti za jednosmjensku nastavu.

„Kontinuirano ulažemo u obrazovanje te smo već nekoliko godina za redom predvodnik u izdvajanjima u tom području. Pored ulaganja u škole, nagrađivanja učenika i mentora, posebno ću istaknuti da naše osnovne škole pružaju uslugu produženog boravka, što je nadstandard u obrazovanju, a pri čemu plaću djelatnika financira grad. Iznos naših studentskih stipendija je među najvišima u Hrvatskoj i to nas čini iznimno ponosnima. S ulaganjem u obrazovanje nastavljamo i dalje. U pripremi su brojne investicije jer su djeca naša budućnost,“ istaknuo je gradonačelnik Mario Rajn.