Kolač od višanja s pudingom i grizom
Sastojci:
400 g višanja (iz staklenke ako nemate domaće)
300 ml soka od višanja (iz staklenke)
300 ml vode
150 g griza
30 g šećera (ili više ako želite slađe – probajte dok kuhate)
2 kesice pudinga od vanilije
750 ml mlijeka
1 vanilin šećer
30 g šećera u prahu (ili više ako želite slađe – probajte dok kuhate)
250 g masla
30 g šećera u prahu (ili više ako želite slađe – probajte dok miksate)
petit keks za podlogu
1 ili 2 kesice šlag pjene
čokolada za ribanje
Na dno tepsije 23 x 32 složiti petit kekse (ne treba ih namakati).
KREMA OD VIŠANJA
Vodu i sok staviti da prokuhaju. Kad prokuhaju, smanjiti vatru te umiješati 30 g šećera i 150 g griza (pjenjačom). Zatim dodati višnje i uz stalno miješanje ostaviti na vatri još par minuti (postat će dosta gusto). Još vruću kremu premazati preko keksa.
Ostaviti da se ohladi.
KREMA OD PUDINGA
Skuhati puding u mlijeku s vanilin šećerom i 30 g šećera u prahu. Kad se skuha, ostaviti da se dobro ohladi. Dok se krema hladi, izmiksati maslo sobne temperature s 30 g šećera u prahu. Umiksati smjesu u ohlađenu kremu.
Žutu kremu premazati preko ohlađene kreme od višanja. Staviti sve u frižider da se ohladi i stisne. Izmiksati šlag te ga premazati preko ohlađene žute kreme. Preko šlaga izribati čokoladu.
Posluživanje
Kolač ostaviti u frižideru da se dobro ohladi te ga rezati na kockice. Može se spremiti i u okruglom kalupu za torte (visina kolača ovisi o veličini kalupa kojeg imate). Šećer dodajite po guštu (mi ne volimo puno okus šećera pa ga ja uvijek stavim manje).