Imendan slave Emilija, Bruno, Dalibor i Natko!

EMILIJA
Ime je izvedeno iz latinskog “Aemilius”, što je bilo prezime jedne veoma ugledne rimske porodice u izvornom značenju “takmičiti se”. Ime je poslije antike skoro potpuno iščezlo, i postalo je opet naglo popularno poslije Rusoovog romana „Emil, ili o odgoju“ koji je izdat 1762. Kalendarsko je ime. Razne varijante ovog imena su rasprostranjena kod svih europskih naroda od najstarijih vremena do danas. Neke od varijanti su imena Emil, Emilijana, Emilije, Milija, Milijan, Milijana i Milijano.


BRUNO

Bruno je latinizirani oblik starog njemačkog osobnog imena Brun. Po jednom tumačenju ime Bruno se može tumačiti nao „braun“ tj. “smeđa”, i odnositi se na smeđe oči ili kosu. No Bruno se može odnositi i na medvjeda (na primjer, u životinjskim bajkama). Naime riječ medvjed potječe od indoeuropskih korijena iz kojih je i izvedena naša riječ „braon“ što znači smeđ. Također postoji i tumačenje da je ime Bruno izvedeno od germanskog „Brünne“, što je označavalo oklop za prsa. . Bruno je bio jedan od nadimaka Boga Odina i stoga se smatralo da djeca koja se nazivaju Bruno imaju snažnu ličnost, s velikim sposobnostima zapovijedanja.


DALIBOR
Staroslavensko i češko ime. Složeno je od osnova sa značenjem “daleka” + “borba”. Od ovog imena izvedena su imena Daliborka, Daliborko i Daša. Riječ borba skriva se u mnogim slavenskim imenima (Svebor, Stribor, Boribor, Vibor, što je i mađarski grimiz, purpur, ali i Borimir…), što nam mnogo govori o nemirnim vremenima iz naše daleke i bliže prošlosti.


NATKO
Natko je muško ime latinskog porijekla izvedenica od oblika Natalis i znači rođen, rodni; dies natalis – dan rođenja, rođendan. Ženski oblik ovog imena je Natka.