Nominacija – Hrvatsko stablo godine

Hrast iz Vojakovačkog Osijeka u natjecanju za Hrvatsko stablo 2019. godine
Zaslugom Mjesnog odbora Vojakovački Osijek, jednog od najaktivnijih odbora na području Grada Križevaca, prije nekoliko dana, Prigorje je dobilo svoga predstavnika u poznatom natjecanju za Hrvatsko stablo 2019. godine.

Hrast Visovi iz Vojakovačkog Osijeka, nakon što ga je Odbor u svibnju prijavio za natjecanje, zadovoljio je tako sve uvjete za nominaciju i svrstao se među sveukupno 6 izabranih kandidata. Javno glasanje, prema jednom od organizatora natjecanja, Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenih dijelova prirode Dubrovačko-neretvanske županije (JUUZP), trebalo bi se održati od 1. kolovoza do 1. rujna. Pobjednik na hrvatskom natjecanju za stablo 2019. godine, plasirati će se na slično europsko natjecanju koje će biti održano iduće 2020. godine.

Mjesni odbor Vojakovački Osijek na svojoj službenoj facebook stranici, stoga je sve mještane Vojakovačkog Osijeka, stanovnike području Grada Križevaca i cijele Koprivničko-križevačke županije, već je obavijestio o natjecanju i pozvao na buduće glasanje. – Stablo hrasta iz Vojakovačkog Osijeka, od šumarskih i ekoloških stručnjaka iz Hrvatske, jedino je nominirano na području Grada Križevaca i Koprivničko-križevačke županije. Vojakovački Osijek sudjelovanjem u ovom poznatom i vrijednom takmičenju, uvrstio se među mjesta koje se aktivno bore za zaštitu prirodnog okoliša i bioraznolikost te promociju prigorskog kraja.

Na ovoj stranici biti će i podijeljen link stranice na kojoj će se provesti glasanje na natjecanju. Sve ljude u Prigorju i šire, pozivamo na glasanje. – među ostalim, navedeno je u obavijesti MO Vojakovački Osijek. Dosadašnji veliki uspjeh kod prijave i nominacije svoga kandidata, MO Vojakovački Osijek postigao je zahvaljujući pomoći lokalnih šumarskih stručnjaka i ekoloških aktivista koji su radili na prikupljanju potrebnih podataka o hrastu Visovi – hrast je star oko 300 godina i ima zanimljivu povijesnu i društvenu priču. Pored JUUZP-a, u organizaciji natjecanja za Hrvatsko stablo godine, već nekoliko godina zaredom sudjeluju i Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatske šume d.o.o. te Hrvatsko agrometeorološko društvo.

Prošle 2018. godine u spomenutom europskom natjecanju, Hrvatsku je proslavilo stablo poznate Gupčeve lipe iz Gornje Stubice. – Natjecanje Hrvatsko stablo godine želi se istaknuti značenje starih stabala u prirodnoj i kulturnoj baštini koja zaslužuju našu brigu i zaštitu. U središtu nisu ljepota, veličina i starost stabla, već priča o stablu i njihova povezanost s ljudima. Natjecanjem i promocijom priče o pojedinim stablima značajnim za život lokalne zajednice želi se podići svijest javnosti o značenji i važnosti o bioraznolikosti za život čovjeka i opstanak čovječanstva. na ovaj način se ujedno nastoji privući pozornost ljudi te potaknuti lokalne zajednice da se uključe u zaštitu i očuvanje prirodnih vrijednosti.

Zahvaljujući ovakvoj vrsti natjecanja, omogućuje se promocija stabla kao bitnog elementa našeg kulturnog i prirodnog bogatstva, ali se privlači i pozornost javnosti te medija na zaštitu prirodnih i očuvanje prirodne vrijednosti i bioraznolikosti. – poručeno je iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije. (zv)