Ovo je jedna od najštetnijih namirnica na svijetu, a koristimo ju svakodnevno
Konzumacija se nažalost svake godine povećava…
Nekada su ljudi jeli 1 kilogram šećera godišnje… sada 28! Preračunamo li ovaj podatak u čajne žličice, riječ je o 6,780 žličica šećera u 365 dana.
No, preporuka liječnika i nutricionista je maksimalno šest čajnih žličica dnevno za žene i devet za muškarce.
I dok je lako izbjeći šećer u gaziranim napicima, čokoladi, kolačima, teško ga je zaobići u hrani u kojoj ga ne očekujemo, primijerice onoj koja je slana. No, kako je šećer konzervans, nalazi se svugdje i treba čitati deklaracije te jesti što više svježe i neprerađene hrane.
Prema istraživanju iz 2014. objavljenom u časopisu JAMA Internal Medicine, ljudi koji su konzumirali 17 do 21% kalorija iz dodanog šećera imali su 38% veći rizik da umru od kardiovaskularnih bolesti u usporedbi s onima koji su šećer unosili u vrijednosti od 8% kalorija dnevno.
Za uspredbu, jedna limenka gaziranog soka ima oko 150 kalorija. Prekomjerni šećer povećava i šanse za razvoj dijabetesa tipa 2.
U jednoj velikoj studiji koja je obuhvatila više od 175 zemalja, znanstvenici su otkrili da je porast konzumacije šećera od 150 kalorija po osobi dnevno vezan za porast pojave dijabetesa za 1,1 posto.
I određeni maligni tumori povezani su s prekomjernim unosom šećera. Šećer je povezan s povećanjem tjelesne težine, upalama i inzulinskom rezistencijom, a sve to povećava rizik od raka.
Studija na 2.300 tinejdžera otkrila je da su oni koji su jeli šećer imali za 30% veći rizik da dobiju akne.
Previše šećera ubrzava i starenje povećanjem stvaranja naprednih krajnjih produkata glikacije (skraćeno AGE-ova), koji uništavaju bjelančevine odgovorne za elastičnost kože.
Previše šećera povezano je i s povećanjem proizvodnje mokraćne kiseline, što povećava rizik od gihta, bolnog oblika artritisa koji je u porastu, čak i među mlađim ljudima.
I na koncu, no ne manje važno – šećer nam oduzima energiju. Koristeći podatke iz preko 30 objavljenih studija, znanstvenici su proučavali utjecaj šećera na različite aspekte raspoloženja, uključujući umor, ljutnju, budnost i depresiju.
Otkrili su da su se oni koji su jeli šećer osjećali umornije od onih koji nisu, osobito u prvom satu nakon konzumiranja. Nisu pronašli niti jedan pozitivan učinak na bilo koji aspekt raspoloženja nakon konzumacije šećera.
Metro-portal.hr