Neokrunjena kraljica jeseni- Bundeva
Bundeva je neokrunjena kraljica jeseni – tržnice su prepune bundeva raznih oblika i boja, a kako su izuzetno ljekovite, ne preostaje vam ništa nego da kupite pokoju i pripremite neko od ukusnih jela.
Bundeva sadrži karotenoide, spojeve zaslužne za narančastu boju namirnice, no istovremeno i za njene blagotvorne učinke za zdravlje. Među njima su alfa-karoten i beta-karoten, poznati i kao provitamini vitamina A, jer ih je moguće pretvoriti u aktivan oblik vitamina A.
Među povrćem, bundeva je jedan od najkoncentriranijih izvora alfa-linolenske kiseline (ALA) i omega-3 masne kiseline koja je vrlo dobra za zdravlje srca.
Omega-3 masne kiselina pretvara se u masnu kiselinu EPA, kojom obiluje riba, a za koju se ustanovilo da snižava trigliceride i sprječava promjene ritma rada srca.
Sjemenke bundeve sadrže neusporedivo veću energetsku i hranjivu vrijednost od mesnatog, jestivog dijela bundeve.
One sadrže 30 posto bjelančevina, od 25 do 38 posto masnog ulja, oko 5 posto smole, eterično ulje, šećer, pektin i enzime.
Izvor: metroportal.hr