Pripremite lonce, tave i kestene
Dolazak tmurnijeg, kišnog vremena, padanje narančastog, crvenog i smeđeg lišća te pokoja prehlada označavaju dolazak jeseni. Iako nam vrijeme postane hladno te dani sivi, postoji nešto zbog čega se mnogi vesele ovom godišnjem dobu – kesteni.
Postoji 9 vrsta kestena, a često se svrstavaju i na europske, kineske, japanske te američke. Zanimljivo je da njihov životni vijek može biti čak i do 800 godina.
Neke godine su jako plodni, a neke malo manje, no bitno je da ih uvijek ima. Dok jedni preferiraju kuhane, drugi više vole pečene kestene. Bez obzira na to, oni će vam pružiti užitak, ali i mnoge zdravstvene dobrobiti.
- Kesteni su puni vlakna koji će pomoći vašoj probavi.
- Oni su puni ugljikohidrata, ali ne jednostavnih poput glukoze, već dosta kompleksnijih koji će vas dugo držati sitima.
- Također, sadrže i vitamin C koji ne samo da pomaže u jačanju i održavanju imunološkog sustava, nego pomaže i kod jačanja stijenaka krvnih žila.
- Kesteni su bogati bakrom koji je zaslužan za jačanje živaca te pomaže u apsorpciji željeza gdje pridonosi u stvaranju eritrocita, crvenih krvnih stanica.
- Kesteni su većim dijelom zasićeni škrobom zbog čega se od njega često rade pire i slična jela koja u sebi inače sadrže gluten.
- U sebi sadrže vitamin B koji nam pomaže da naš mozak čim dulje ostane koncentriran te daje našoj koži sjaj.
(E.B.)