28. Godišnjica osnutka križevačke ratne postrojbe – 3. bojne iz sastava 117. Koprivničko-križevačke brigade HV

Udruga hrvatski dragovoljci i veterani Domovinskog rata Križevci organizira, uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja u sklopu Pilot projekta, Ministarstva obrane RH i Grada Križevaca 19. studenoga 2019. godine 28. obljetnicu osnutka 3/117.br.HV. Program proslave odvijat će se u krugu bivše Vojarne, a započet će polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ponad spomen-obilježja u Parku hrvatskih branitelja i na spomen obilježju na Trgu hrvatskih branitelja (pokraj Šumarije), u spomen na dvojicu branitelja koji su poginuli 16. rujna 1991. godine prilikom oslobađanja nekadašnje kasarne „Kalnik“ i skladišta naoružanja i opreme Široko Brezje.

Proslava će se nastaviti u krugu Vojarne prigodnim govorima, veteranskim malonogometnim turnirom na igralištu Srednje škole „Ivan Seljanec“, a završit će domjenkom za sve sudionike u restoranu u Vojarni.

Očekuje se sudjelovanje na proslavi više aktualnih dužnosnika, ratnih zapovjednika …

Proslavu će uveličati Počasno zaštitna bojna HV i organiziranje Taktičko-tehničkog zbora HV sa izložbom naoružanja i opreme, a nastupit će također Križevačka djevojačka straža i Gradski puhački orkestar. Moći će se također razgledati eksponati u Spomen sobi Domovinskog rata u Gradskoj knjižnici „Franjo Marković“.

18. listopada u 19 sati u Crkvi svete Ane, svetom misom zahvalnicom, koju će predvoditi vlč. Stjepan Soviček odat će se počast poginulim križevačkim braniteljima u Domovinskom ratu.

Ukratko o ratnom putu 3/117.br.HV: Postrojba je osnovana 8. rujna 1991. godine pod nazivom 3/117.ZNG i to mahom sastavljena od dragovoljaca Domovinskog rata. Za zapovjednika postrojbe postavljen je Zvonko Beljo koji je tu dužnost obnašao sve do preustroja ratnih postrojbi početkom kolovoza 1992. godine. Postrojba je sudjelovala u oslobađanju vojnih objekata na području Križevaca, zajedno s pripadnicima odreda Narodne zaštite i pripadnika MUP-a. Zatečeno naoružanje i oprema poslužili su za naoružavanje križevačkih ratnih postrojbi, a velike količine naoružanja i opreme upućene su diljem RH. Valja naglasiti da je kasarna u Križevcima među prvim oslobođenim vojnim objektima na području RH (uz Ploče, Gospić, Đakovo, Viroviticu …), a također i činjenicu da su se jake snage bivše JNA još uvijek nalazile u Dugom Selu, Varaždinu, Koprivnici i Bjelovaru, a ova činjenica počesto je zanemarivana.

Oslobođenu Vojarnu i novoosnovanu postrojbu blagoslovio je 22. rujna ondašnji župnik velečasni Ivan Žufika. Osnovana je također i druga ratna postrojba – 15.mpoad (mješoviti protuoklopno artiljerijski divizijun), koji je od 29. rujna sve do početka kolovoza 1992. godine borbeno djelovao na novljanskoj bojišnici.

3. bojna započinje s borbenim djelovanjem 3. listopada 1991. godine na Pokupskoj bojišnici (Pisarovina, Levi i Desni Štefanki …), nastavlja s borbenim djelovanjem polovicom listopada na pakračko-lipičkom i novljanskom bojištu – sve do preustroja postrojbe početkom kolovoza 1992. godine kada se u Križevcima osniva 15.Potrbr (protuoklopno topničko-raketna brigada) koja je dala svoj doprinos u vojno redarstvenim akcijama HV „Bljesak“ i „Oluja“

U ratnim djelovanjima iz 3. bojne poginula su sedamnaestorica hrvatskih branitelja, od ukupno 37 poginulih branitelja s križevačkog područja.

Foto: Kc-kžž