Otvorenje izložbe Krunoslava Martinovića – Titraj pejzaža 05.11.2019

U Gradskoj knjižnici “Franjo Marković” održat će se otvorenje izložbe
Krunoslava Martinovića Titraj pejzaža u utorak 5. studenoga 2019.u 18:00 sati.

Krunoslav Martinović je rođen 5. listopada 1939. u Križevcima. U rodnom gradu završio je gimnaziju, studij medicine u Zagrebu 1964. Od 1965. pa do umirovljenja, 2004. godine stalno je zaposlen u Varaždinskoj Općoj bolnici. Bio je specijalist internist u Kardiovaskularnom odjelu te je 1982. magistrirao temom iz kardiologije. Slobodno vrijeme posvetio je slikarstvu.
Od ranog djetinjstva bavio se crtežom i likovnim izrazom u različitim tehnikama, od olovke, ugljena, tuša, akvarela, ulja i akrila na platnu. Član je HDLU-a i drugih likovnih udruga sjeverozapadne Hrvatske. Bio je i član Likovnog ateljea Križevci. Imao je 40-ak samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu i preko 300 skupnih. Krunoslav Martinović ima iza sebe brojne kataloge, prikaze, intervjue, a 2002. tiskana mu je monografija koju je priredio Juraj Baldani. Za svoje likovno stvaralaštvo primio je više priznanja među kojima se ističe Nagrada Europske akademije za
znanost, književnost i umjetnost iz Napulja, „Grand Prix Mediterranee Etoiles d’Europe“, za dostignuća na području impresionizma i avangardnog slikarstva.

Martinović kaže o sebi: “Najčešći motiv bila mi je priroda, dakle krajolik. Desetljećima slikam impresionističkim načinom pejzaže Prigorja, varaždinsko okružje, naše lijepe rijeke, jezera, more i priobalje. Još od đačkih dana u križevačkoj Gimnaziji često sam crtao, uz ostalo, i likove mojih školskih vršnjaka, a i po kojeg od profesora… Kroz godine studija radio sam karikature iz studentskog života. Tada sam naslikao i neke autoportrete olovkom, ugljenom ili tušem, kao i nekoliko portreta moje tadašnje djevojke Melanije Zezula, studentice zagrebačkog Stomatološkog fakulteta i kasnije u najviše portreta naslikao sam suprugu Melaniju – inteligentnu, lijepu, krajnje nesebičnu, vrijednu i obitelji odanu. Hvala joj na svemu! ”

Iz kataloga: Krunoslav Martinović je pasionirani tragač na baštini impresionističke metode, mrljom, pointilističkim dodirom kista na platno ili zarezom, ili snažnijim kontinuiranim potezom kista, svojim motivima, (krajolici, vedute, portreti) ostvaruje spokoj nježnosti i svjetla, stvara i prede jedno novo impresionističko likovno tkivo. On je istraživač koji promišlja već otkriveno i oblikuje mu novi likovni smisao.“
Josip Detoni