Na Božić Hrvati tradicionalno pripremaju pečenku – puretinu, janjetinu, svinju ili patku.
Nije tajna da Hrvati vole svoju hranu. Obično ne treba čekati posebne prigode za impresivnu gozbu.
Božić je ipak posebno vrijeme.
Za Hrvate, veliki dan u božićnom periodu su “Badnji Dan” i “Badnja večer” (Badnje veče).
Izraz badnjak znači “buditi se”, odatle se odnosi na budnost cijelu noć do Božića. Tradicija unošenja trupca u kuću i stavljanja na vatru na badnjak te držanja da gori tijekom Božićnog dana održava se u krajevima Hrvatske već stoljećima.
Druga stara tradicija je sjetva pšenice (sjemenki pšenice) u posudu s vodom (obično na dan Svete Lucije) koja će rasti do Božića i potom se koristi za ukrašavanje stola na Božić.
Budući da je Badnjak dan posta, tradicionalno na Badnjak tradicionalno navečer jedu mali obrok.
Na Božić Hrvati tradicionalno pripremaju pečenku – puretinu, janjetinu, svinju ili patku.
Zimska jela poput sarme i račića također se jedu tijekom svečanog razdoblja. I obilje tradicionalnih božićnih slastica.
Evo 15 stvari koje ćete vjerojatno vidjeti na stolu tijekom svečanog razdoblja u hrvatskim domaćinstvima:
1.Bakalar
2. Francuska salata
3. Sarma
4. Turska / patka i Mlinci
Turska sa mlincima
5. Pečena svinjetina
Pečena svinjetina
6. Punjene paprike
7.Fiš Paprikaš / juha
8. Hladno meso
9. Fritule
10. Makovnjača / Orahnjača
11. Kiflice
12. Strudel
13. Kroštule
14. Vino
15. Rakija
Izvor: Croatiaweek.com