Muke po parkingu

PREVISOKA NAPLATA PARKIRANJA U KRIŽEVCIMA

U Križevcima se odnedavno mnogo govori o naplati parkiranja pa ćemo se malo prisjetiti kronologije parkirališnih tema.
Na sjednici križevačkog predstavničkog tijela u listopadu 2015. godine gradski su vijećnici s 18 glasova za i jednim glasom protiv donijeli Odluku o davanju koncesije tvrtki Poslovni sistemi Tilia d.o.o. za obavljanje komunalne djelatnosti organizacije parkiranja na području grada Križevaca. Kontrolori su, mora se priznati, vrlo ažurni i pedantni pa ste možda i na svome džepu osjetili koliko skupo može biti već i četrnaestominutno ili petnaestominutno zaboravljanje ponovne kupnje parkirališne karte nakon isteka one dotada važeće. Ako vam se dogodi da nemate signala na mobitelu ili zbog nedostupnosti usluge ne možete produžiti vrijednost parkirne karte, možete biti sigurni da će vas na vjetrobranskom staklu dočekati čestitka od 66 ili 86 kuna, ovisno o tome u kojoj ste parkirnoj zoni parkirali. Podsjetimo, jedan sat parkiranja u prvoj zoni u Križevcima košta 4 kune i naplaćuje se od 8 do 17 sati, dok u drugoj zoni košta 2 kune i naplaćuje se od 8 do 16 sati. Prema tome, parkirna karta za jedno parkirno mjesto u prvoj zoni za cijeli dan u vremenu kada traje naplata košta 9 sati puta 4 kune, dakle 36 kuna, dok u drugoj zoni košta 8 sati puta 2 kune, što je ukupno 16 kuna.
Cijene dnevnih parkirnih karata u Koprivnici iznose 30 kuna za prvu, a 20 kuna za drugu i treću zonu. Ako parkirate automobil i zaboravite platiti kartu, kazna vam neće biti veća od 30 kuna. U Bjelovaru cijena jednog sata iznosi 3 ili 2 kune, ovisno o parkirnoj zoni, a s obzirom na to da u Bjelovaru parkirni automati, za razliku od križevačkih, vraćaju ostatak novca, ljudi se ni oko toga ne moraju brinuti.
Taj je problem nedavno spomenula i nezavisna vijećnica Tena Teklić, koja je istaknula da su kazne za neplaćanje parkiranja u Križevcima previsoke i da bi bilo dobro predložiti koncesionaru da je na dan njezina izdavanja kaznu moguće platiti u 50% umanjenom iznosu od ukupne visine predviđene kazne.
Nešto niže cijene parkiranja morat ćemo još malo pričekati. Ipak, ostaje nam se nadati da se uskoro možda konačno nešto promijeni. (šv)