17. listopada – Međunarodni dan borbe protiv siromaštva

Siromaštvo se objašnjava kao neposjedovanje novca ili imovine, ili posjedovanje malo i nedovoljno novca ili imovine.

Odlukom Ujedinjenih naroda 17. listopada obilježava se Međunarodni dan borbe protiv siromaštva. Svrha obilježavanja ovoga dana je osvješćivanje ljudi o siromaštvu i socijalnoj isključenosti kao velikog društvenog problema te pomoću raznih akcija omogućiti porast solidarnosti s ljudima koji žive u siromaštvu. 

Iako se smatra da osoba mora biti zaposlena kako bi bila zaštićena od siromaštva, smo zapošljavanje najčešće nije dovoljno. Ne možemo zaboraviti spomenuti kako se često prilikom zapošljavanja žena gdje se prilikom razgovora za posao pita o planovima vezanim za trudnoću i obitelj. A često se dogodi da se ženama zbog trudnoće ili roditeljskih obaveza ne produži ili im se otkaže ugovor o radu.

Siromaštvo se očituje na različite načine, među kojima su nedostatak dohotka i sredstava potrebnih da se osigura normalan život. Glad i neuhranjenost, slabo zdravlje, nedostupnost ili ograničena dostupnost obrazovanja i drugih temeljnih usluga; povećana smrtnost; beskućništvo i neodgovarajući stambeni uvjeti; nesigurno okruženje, društvena diskriminacija; izolacija kao i negacije ljudskih prava te nesudjelovanje u odlučivanju i u građanskom, društvenom i kulturnom životu zajednice.

Iako se na 17. Listopada. obilježava međunarodni dan siromaštva, svaki dan bi trebali biti svjesni ovog velikog društvenog problema te bi trebali solidarni prema svima koji se bore s ovim problemom. Budite aktivni ,volontirajte te sudjelujte u raznim akcijama, skupovima, koje olakšavaju i pomažu onima kojima je pomoć potrebna. Budite svjesni  diskriminacije žena prilikom zapošljavanja te pokažite razumijevanje, pomozite i prijavite takve diskriminirajuće prakse. Budite suosjećajni i pomozite koliko možete svima u svojoj blizini kojima je pomoć potrebna, velike promjene su moguće i s malim djelima! Budimo tu za one kojima je potrebno!