5. listopada – Svjetski dan učitelja

Učiteljski poziv važan za ukupan razvoj društva

Svjetski dan učitelja obilježava se svake godine 5. listopada. Taj je dan prigoda da se pokaže da je rad učitelja i nastavnika prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva te da se kao takav i cijeni. Cilj Svjetskog dana učitelja je mobilizirati podršku za nastavnike kako bi se osiguralo da će učitelji i dalje ispunjavati potrebe budućih generacija te podići obrazovanje na razinu društvene važnosti i izvući učitelje iz poluanonimnosti i dati im društvenu važnost koju zaslužuju. Prigoda je to i za isticanje važnosti rada svih učitelja i nastavnika i njihov utjecaj na razvoj društva u cjelini, te da se naglasi važnost te profesije, ali i samog obrazovanja čiji su oni nositelji, stoga se taj dan obilježava u više od 100 zemalja svijeta, pa tako i u Hrvatskoj. Proglasio ga je UNESCO godine 1994. u spomen na isti datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja.

Obrazovna internacionala (EI), svjetska federacija sindikata stručnjaka u obrazovanju sa sjedištem u Bruxellesu, čvrsto vjeruje da Svjetski dan učitelja treba biti međunarodno priznat i obilježavati se u cijelom svijetu. Napori Obrazovne internacionale i njene 401 članice doprinijeli su međunarodnom priznanju i obilježavanju toga dana širom svijeta.

………

Putem portala Radija Križevci prof. dr. sc. Valentin Puževski upućuje čestitku učiteljima križevačkog kraja:

-“Dan je učitelja. Vaš učitelj Valentin Puževski ne može a da se ovog dana ne sjeti svog rodnog kraja i svih ljudi u tom mom predragocjenom Potkalničkom Prigorju, meni u srcu uvijek dragom, dragim Križevcima.

Dragi moji, svako vam dobro, daj vam Bože zdravlja, a onda životnih uspjeha, radosti i sreće. Ne zaboravite, Križevci su nezamjenjivi! Uz našeg svetog Marka Križevčanina budimo i mi radini ljudi. Svako vam dobro. Volimo se međusobno, poštujmo i surađujmo!

Valentin Puževski

Fotografija: “Izvor” – list učenika O.Š. “Ljudevita Modeca”