Dnevnik Milana Grlovića

Kroničar svog vremena, realističan, uočava mane društva

Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Koprivničko-križevačke županije u Križevcima upriličio je u četvrtak navečer predstavljanje knjige “Dnevnik Milana Grlovića”, hrvatskog novinara, publicista, prevoditelja, kritičara i književnika.

-” Riječ je o 14. po redu publikaciji koju je objavio Zavod” – kazao je uvodno voditelj Zavoda, akademik Franjo Tomić te dodao:

-“Jedna od djelatnosti Zavoda je izdavačka djelatnost koja pomaže razvoju znanosti i umjetnosti, njegovanju kulturnih, povijesnih i umjetničkih vrijednosti. Milan Grlović bio je poznat i priznat novinar i književnik, a njegovi napisani materijali korisni su kao povijesni izvori”.

Milan Grlović rođen je u Križevcima 10.listopada 1852., a preminuo u Zagrebu 9.lipnja 1015. godine. Idejni je začetnik i poticatelj osnivanja profesionalne novinarske udruge – Hrvatskoga novinarskoga društva kojemu je 1910. postao i prvim predsjednikom. Jedan je od utemeljitelja Društva hrvatskih književnika i njegova Novinarskog odsjeka. O životu Milana Grlovića govorio je novinar Ottone Novosel Franz:

  • Čitajući njegov Dnevnik možemo ga prepoznati kao izvrsnog reportera, bio je kroničar, likovni i kazališni kritičar”.

Dr.sc. Magdalena Najbar Agičić govorila je zatim o povijesnom kontekstu

djelovanja Milana Grlovića i o tome gdje je hrvatsko novinarstvo bilo u vrijeme Grlovićeva života u odnosu na razvoj novinstva u svijetu.

Dr.sc. Željko Krušelj kazao je da se radi o ličnosti koja izlazi iz okvira vremena u kojem je živio:

-“Grlović je izrazito realističan novinar, otvara vrata u informativno novinarstvo. Njegov pogled na društvo je pesimističan, ali realističan i uočava sve mane društva” – kazao je Željko Krušelj.

Na kraju se obratio urednik “Dnevnika Milana Grlovića” dr.sc. Željko Karaula te najavio još dva sveska. Ova publikacija zasigurno će doprinijeti boljem upoznavanju kulturnih i društveno-političkih prilika u prošlosti Hrvatske.