Grad Križevci broj jedan grad u Hrvatskoj po korištenju EU fondova

Iz ureda gradonačelnika

Prema istraživanju portala Gradonačelnik.hr, Hanza Medije i agencije Ipsos, Grad Križevci proglašeni su najboljim gradom u Hrvatskoj po korištenju EU fondova.
Na svečanom proglašenju najboljih gradova ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac uručila je ovo prestižno priznanje gradonačelniku Grada Križevaca Mariju Rajnu koji je tom prilikom istaknuo: „Čast mi je što u ime građana Grada Križevaca mogu preuzeti ovu nagradu, ali isto tako i napomenuti kako ova nagrada nije moja zasluga jer sam ja tu ipak samo prolazan dok službenici koji su pripremali ove projekte ostaju.“

.


Gradonačelnik je potom ovu nagradu predao djelatnici Gradske uprave Grada Križevaca višoj savjetnici za proračun i financije Mariji Podolski koja je bila jedna od djelatnika koji su naporno radili na pripremi i provedbi svih ovih EU projekata.
Od 2007. pa do danas pripremljeno je 15 projekata, a neki od najznačajnijih uključili su obnovu zgrade Gradske knjižnice „Franjo Marković“, obnovu zgrade nekadašnje Sinagoge, stvaranje prekograničnih vinskih cesta, izgradnju Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci, izgradnju pješačko-biciklističkih staza, osiguravanje pomoćnika u nastavi, izgradnju nerazvrstane ceste Male i Velike Sesvete, kao i projekte čija provedba tek počinje, a tiču se energetske obnove zgrade Dječjeg vrtića Križevci te provedbe izobrazno-informativnih aktivnosti o važnosti gospodarenja otpadom „I ja odvajam“. Ukupna vrijednost svih ovih projekata je gotovo 90 milijuna kuna.
U ovom trenutku čeka se rješenje za projekt HealingPlaces gdje je Grad Križevci projektni partner, a ovim bi projektom dobili mogućnost daljnjih istraživanja izvora geotermalne vode na bušotini Križevčanka-1. Ukupni budžet Grada Križevaca u projektu je 364.449,00 eura od čega 85% sufinancira Europski fond za regionalni razvoj.

U privitku su fotografije preuzete s portala jutarnji.hr!
S poštovanjem!
Ured gradonačelnika