Akcija “Grad Križevci – prijatelj djece”

Križevci usmjereni prema djeci i obiteljima

Akcija “Grad Križevci – prijatelj djece” potiče lokalne zajednice da ulože u usluge za djecu, sigurno i zdravo okruženje, zdravlje, obrazovanje, kulturu, sport, slobodno vrijeme djece te daju podršku roditeljima u odgoju djece.

Izjava gradonačelnika Marija Rajna:

“Grad Križevci želi postati “Grad – prijatelj djece” . Riječ je o akciji koju provodi Savez društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju pod pokroviteljstvom Ureda UNICEF-a za Hrvatsku. Ovaj prestižan status ima skoro 70 gradova. Želim da i Križevci poprime taj status, jer smo dosadašnjim aktivnostima pokazali da smo zaista grad usmjeren prema djeci i obiteljima. Proteklih godinu i pol proveli smo brojne aktivnosti. Osigurali smo besplatne školske udžbenike svim učenicima križevačkih osnovnih škola, besplatnu školsku prehranu za učenike u riziku od siromaštva te pomoćnike u nastavi učenicima s teškoćama u razvoju. Krenuli smo u temeljitu obnovu dječjih igrališta, ulažemo u naše osnovne škole kako bi učenici i učitelji imali bolje uvjete za rad, a proveli smo i kompletnu adaptaciju sportske dvorane Osnovne škole “Ljudevita Modeca” stare 20 godina.
Riješili smo problem pristupnog puta Dječjeg vrtića Križevci, a čeka nas i značajnije investiranje u zgradu vrtića. Smanjili smo cijenu građevinskog zemljišta na Posrednjem putu, a da bi mladim obiteljima dodatno olakšali rješavanje stambenog pitanja, Grad Križevci uveo je popust od 10 do 40 posto na plaćanje komunalnog doprinosa za izgradnju prve nekretnine.
Križevci su proglašeni petim najsigurnijim gradom u Hrvatskoj. Kako bi tu sigurnost dodatno povećali, nakon 10 godina vratili smo jedinicu prometne mladeži. Sve ove aktivnosti, uz naknade za rodilje, sufinanciranje cijene dječjeg vrtića, prijevoza srednjoškolcima i studentima te uz studentske kredite, govori da Križevci zaista zaslužuju ovaj prestižan status, ali i da su odličan i siguran grad za podizanje i rast djece” – kaže gradonačelnik Mario Rajn.