Čunčana čipka

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci započinje novi tečaj!

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci u sklopu projekta Dnevni boravak „Radost druženja u trećoj životnoj dobi“ od 2014. godine kontinuirano provodi tečajeve izrade čunčane čipke.

Čunčanje je tehnika u kojoj je nit vezena u seriju ukrasnih čvorića. Najprije se takva vrsta čipke koristila kao obrub tkaninama (stolnjacima i ovratnicima), a kasnije se izrađivala i kao samostalna dekoracija.

Izrađuje se pomoću dvaju čunaka na koje se namota konac. Čunčana čipka izrađuje se u dvije faze. Rade se lančići i prsteni. Posebnost joj daju zubići koji je dodatno ukrašavaju.

Kako se čipke i različiti ručni radovi ne bi čuvali samo u ormarima i škrinjama, u sklopu ovog projekta radi se i nakit od čipke. U njegovoj izradi kombiniraju se čipka i perle. Nakit od čipke vrlo je dekorativan i lagan, pa je pogodan za nošenje. U radionicama se izrađuju sve vrste nakita: ogrlice, naušnice, narukvice, prstenje, broševi i ukrasi za kosu. Nakit se izrađuje u raznim bojama i na podlogama raznih boja čime se postiže kontrast i čipka se bolje ističe.

Čunčana čipka izrađena u sklopu dosadašnjih  radionica postigla je veliki uspjeh, te je stoga nastavak njene izrade i promocije u sklopu Gradskog društva Crvenog križa Križevci najzastupljeniji oblik aktivnosti projekta Dnevnog boravka.

Budući da od utorka 16. listopada u prostorima Gradskog društva Crvenog križa Križevci, ulica Franje Račkoga 22  započinje novi tečaj izrade čunčane čipke, molimo sve zainteresirane osobe da se, zbog ograničenog broja polaznika, što prije jave voditeljici tečaja Emini Baričević na broj 095/ 848 8840.

Veselimo se Vašem uključivanju u tečaj jer ćete time kroz druženje steći nova znanja i  podržati aktivnosti Dnevnog boravka „Radost druženja u trećoj životnoj dobi“.