Humanost, nesebičnost, davanje …

Razgovor s predsjednikom Gradskog društva Crvenog križa Križevci Franjom Husincem i ravnateljicom Đurđicom Trbus

Hrvatski Crveni križ ove godine obilježava nekoliko značajnih datuma. Brojne aktivnosti ima i Gradsko društvo Crvenog križa Križevci pa smo o tome porazgovarali s predsjednikom Franjom Husincem i ravnateljicom Đurđicom Trbus.
“Ova je godina posebno značajna za Hrvatski Crveni križ. Prošlo je 140 godina kako je osnovan Crveni križ na tlu Hrvatske, 65 godina kako smo uveli dobrovoljno davanje krvi i 25 godina od kako djeluje Crveni križ u slobodnoj Hrvatskoj. To su tri jubileja kojima se može ponositi bilo koji član Međunarodne organizacije Crvenog križa. Ova godina značajna je i po tome što je član Crvenog križa Hrvatske, izvršni potpredsjednik HCK Robert Markt postao član Međunarodne federacije Crvenog križa i Crvenog polumjeseca u Ženevi. Posebno se djelatnost Hrvatskog Crvenog križa osjećala u Domovinskom ratu za sve one kojima je pomoć bila potrebna bez obzira radi li se o materijalnoj pomoći ili traženju nestalih osoba. Crveni križ će u Križevcima proslaviti 120 godina postojanja. Osnivač i prvi predsjednik bio je dr. Fran Gundrum Oriovčanin, ime koje je značajno u hrvatskoj medicini i prosvjetiteljstvu. Bio je borac za zdrav način života, protiv pušenja i alkohola. Sve to je i danas aktualno i na čemu trebamo i mi kao Crveni križ djelovati. U današnje vrijeme izražena je socijalna komponenta, pomoć onima koji nemaju, koji nisu zaposleni, imaju brojnu obitelj. Tu Crveni križ treba pomoći” – kaže dr. Franjo Husinec.

Uz Crveni križ uvijek vežemo humanost, solidarnost, nesebičnost…

-“Da, to su osnovne stvari koje su prisutne u Crvenom križu. Aktivnosti su nam usmjerene prema mladima, da ih naučimo kako treba misliti na one starije, ali i na starije da nisu zaboravljeni” – rekao je predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Križevci Franjo Husinec.

Ravnateljica križevačkog Crvenog križa Đurđica Trbus kazala nam je o pojedinim programima koji se provode. Humanost se najbolje vidi davanjem dijela sebe za drugoga, kapi krvi za oboljele i stradale, tako da je jedna od najvažnijih djelatnosti dobrovoljno davanje krvi.
“Redovno organiziramo akcije dobrovoljnog davanja krvi. U ovoj godini do sada je prikupljeno 956 doza. 25. listopada obilježit ćemo Dan dobrovoljnih davatelja krvi već tradicionalnim prijemom kod gradonačelnika i župana za višestruke darivatelje krvi. Do kraja godine slijede nam još redovne akcije dobrovoljnog davanja krvi i to 31. listopada i 2. studenog te 6. i 7. prosinca. Vjerujemo da će biti premašen plan od 1100 bočica.”

Započinje ovogodišnja tradicionalna akcija “Solidarnost na djelu”, najavite je:

-“Ovogodišnja akcija “Solidarnost na djelu” 46. je po redu i započinje 11. listopada pod sloganom “Ne dvoji, za drugog izdvoji”. Aktivisti Crvenog križa građanima će dijeliti bonove Crvenog križa, a oni će donirati sredstva za one kojima je pomoć najpotrebnija”. Želim zahvaliti i na vrijednoj donaciji 800 kg jabuka OPG-u Martinčić iz Lipovčice . Dijelit će se putem Socijalne samoposluge. Inače, radimo sa svim populacijama, posebno s mladima vezano uz projekt “Budi heroj – volontiraj”. Održana je edukacija za mlade u  Toplicama Lešće, na kojoj su sudjelovali članovi biološke grupe Gimnazije “Ivana Zakmardija Dijankovečkoga” i Kluba dijabetičara”.

Već je dobro poznata javnosti čunčana čipka, jedinstvena čipka koju izrađuju križevačke čipkarice:

“Tako je. Članice Dnevnog boravka pri Gradskom društvu Crvenog križa sudjelovale su na Međunarodnom festivalu čipke u Lepoglavi. Od 2014. godine provode se kod nas tečajevi čunčane čipke koje vodi Emina Baričević, pa pozivam zainteresirane da se prijave na novi tečaj koji bi započeo od 16. listopada.”

Odobren vam je i jedan veliki projekt, “Zaželi – program zapošljavanja žena”. Koliko će on doprinijeti skrbi za one kojima je pomoć potrebna?

” Iz Europskog socijalnog fonda odobren nam je projekt u visini od 5.899.000 kuna bespovratnih sredstava za projekt “Zaželi – program zapošljavanja žena”. Naš naziv projekta je “Pruži ruku potrebitima”, a cilj je da se omogući pristup zapošljavanju i tržištu rada ženama, pripadnicama ranjivih skupina s posebnim naglaskom na ruralna područja. Partneri su Grad Križevci, Centar za socijalnu skrb i Hrvatski zavod za zapošljavanje. Projekt će trajati 30 mjeseci i obuhvaća područje Grada Križevaca i okolnih naselja, te općina Gornja Rijeka, Kalnik, Sveti Petar Orehovec i Sveti Ivan Žabno. Zaposlile bi se 33 žene koje će skrbiti o 132 korisnika. Osim zapošljavanja žena pružat će se potpora i podrška starijim osobama u nepovoljnom socijalnom položaju. Poznato je da Gradsko društvo Crvenog križa Križevci već provodi program pomoći u kući, a ovo je nadogradnja postojećem programu.” – kaže Đurđica Trbus.

Želja je Gradskog društva Crvenog križa Križevci i njegovih volontera da police u Socijalnoj samoposluzi “Sveti Marko Križevčanin” budu pune kako bi se pomoglo potrebitima. O tome nam je ravnateljica Đurđica Trbus kazala:

             - "Teško je puniti Socijalnu samoposlugu jer se financira na osnovu dobrovoljnih priloga građana, tvrtki, obrtnika koji doniraju. U prvoj polovini ove godine za 325 korisnika sa nositeljima članova obitelji podijeljeno je 4365 kg donirane hrane i 1372 kg higijenskih potrepština.  Namirnice se obično prikupljaju ispred trgovačkih centara KTC i Konzum. U ovoj situaciji teško je izdvojiti, ali uvijek ima humanih ljudi koji su spremni pomoći. Apliciramo i na projekte tako da smo proveli projekt za nabavu namirnica i higijenskih potrepština. Prošle godine je to bio program FEAD-a – humanitarni paketi  za sjeverozapadnu Hrvatsku, a nositelj je bio Hrvatski Crveni križ. Sad opet sudjelujemo u projektu FEAD-a za sjevernu Hrvatsku, financiranom iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije. Nositelj je Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec, a mi smo partneri. Pakete će koristiti oko 380 korisnika grada i općina, vrijednosti 127.971 kuna. Pretpostavljamo da će se s podjelom krenuti u prosincu, mjesecu darivanja" .