Predstavljamo OPG Martinčić

Proizvodnja jabuka

Željko Martinčić u svom je životu promijenio nekoliko poslova i na kraju se odlučio za bavljenje voćarstvom. Isporučuje jabuke u KTC , prodaje i na kućnom pragu, u voćnjaku. O svom radu nam je ispričao:

-“Trgovac sam po struci, no kako je i u toj djelatnosti, kao i mnogim drugima bilo problema, trebalo je odlučiti čime se baviti. Radio sam svašta, kako smo imali zemlje, voćnjaka oko 4 hektara, odlučio sam se za proizvodnju jabuka. Bilo je poticaja, krenuo sam sa jednim hektarom i postepeno proširivao. Zasađeno je 10 000 stabala, svake godine po nekoliko tisuća. Ima 8 – 10 raznih sorti, nastojimo zadržati proizvodnju, iako je to sve teže”.

Na pitanje, da li je teže zbog konkurencije, Željko Martinčić odgovara:

  • “Voćara ima dosta, ali i sve manje. Naime, ima i onih koji se time prestaju baviti, puno voćnjaka je posječeno, ljudi su razočarani jer je cijena voću niska. S druge strane, kupci kupe “plastiku”, a ne prirodno voće koje im je zdravije iako nije idealno po izgledu. S voćnjakom je veliki posao. Kaže se da vinograd treba slugu, a ja bih dodao da ovdje treba tri. Jabuka je jako zahtjevna voćka, trba joj se posvetiti cijele godine, štititi je od nametnika što je i skupo. Sve više ima štetnika i bolesti; jabučni savijač, razne uši, štitaste, lisne, krvave uši. Ova godina je dobra po urodu i nije bilo previše bolesti, ali zarada je dosta niska. Mislio sam da će se time možda nastaviti baviti djeca, no na sreću uspjela su se zaposliti”- kaže Željko Martinčić.

Nedavno je poklonio 800 kilograma jabuka za Socijalnu samoposlugu “Sveti Marko Križevčanin” , pa poziva i sve ostale koji imaju, da odvoje dio onoga što mogu i pomognu potrebitima.