“I ja odvajam”

Održana početna konferencija projekta

U Maloj gradskoj vijećnici održana je početna konferencija projekta “I ja odvajam”. Projekt je usmjeren prema 26.344 stanovnika Grada Križevaca i Općine Sveti Ivan Žabno sa svrhom podizanja svijesti građana o važnosti izbjegavanja nastanka otpada i odvojenog sakupljanja otpada. U dvadeset mjeseci će se provesti jedanaest različitih aktivnosti usmjerenih prema svim građanima, ali i prema pojedinim ciljnim skupinama i to: djeci od 3 do 14 godina, mladima od 15 do 18 godina, odgojno-obrazovnim ustanovama i poslovnoj javnosti. Projekt obuhvaća provedbu izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom u trajanju od 20 mjeseci, odnosno do 6. veljače 2020. godine. Gradonačelnik Križevaca Mario Rajn naglasio je na početnoj konferenciji važnost ekološke osviještenosti i gospodarenja otpadom.

-“Riječ je o značajnom projektu koji je zalog za budućnost i dugoročnu strategiju grada” – kazao je gradonačelnik Mario Rajn.

Iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost početnoj konferenciji prisustvovao je Branimir Burić koji je pohvalio nastojanja da se provedu brojne aktivnosti za sprečavanje nastanka otpada, odvojeno prikupljanje komunalnog otpada, kućno kompostiranje i ponovnu uporabu predmeta.

Projekt je zatim predstavila voditeljica projekta Ljiljana Križan Stojsavljević. Ukupna vrijednost projekta je 547.346 kuna, iznos koji sufinancira Europska unija je 465.244 kune, odnosno 85 posto. Realizacijom projekta ostvarit će se slijedeće: izrada i podjela letaka, plakata, uspostavljanje mrežne stranice o gospodarenju otpadom, radionice za djecu, edukativne slikovnice i bojanke za djecu, edukativne slikovnce za djecu s prijevodom na Braillevo pismo, obilježavanje datuma vezanih za zaštitu okoliša, natjecanje u školama u izradi kreativnih stvari od prethodno skupljenog otpada, kviz znanja o održivom gospodarenju otpadom za srednjoškolce, izobrazno-informativni materijali za predškolsku i školsku djecu s adekvatnim didaktičkim igračkama, radijski spotovi o održivom gospodarenju otpadom, aplikacija o održivom gospodarenju otpadom za pametne telefone, kazala je voditeljica projekta Ljiljana Stojsavljević Križan.