Javna tribina ženske inicijative HNS-a

Trebamo odgajati snažnu djecu kako bi u budućnosti imali snažne ljude!

Koprivnica, 11. listopada 2018. –  „Trebamo odgajati snažnu djecu kako bi u budućnosti imali snažne ljude“, moto je jučerašnje tribine Ženske inicijative HNS-a Koprivničko-križevačke županije pod nazivom “Zdrava mladost – bolja budućnost!”,  koja je održana u  suradnji s Podružnicom HNS-a Drnje te uz punu podršku tamošnjeg načelnika Petra Dombaja. 

Na tribini je istaknuto kako je upravo obitelj temelj našeg društva, iz čega proizlazi da je svatko od nas odgovoran i za današnje društvo, ali i za buduće naraštaje čije temelje gradimo mi sami, odgajajući svoju djecu. Naglašeno je da roditelji prije svih imaju pravo, dužnost i odgovornost živjeti sa svojim djetetom i skrbiti o njemu, a pomoć im se pruža samo u slučaju potrebe.

Govoreći o utjecajima ekrana u našim i u životima naše djece, stručnjakinje su ukazale i na moguće probleme koje oni generiraju u kasnijoj dobi kao što su poteškoće u socijalnim odnosima, emocionalni ispadi, hiperaktivnost, zatim poteškoće u koordinaciji te one s govorom ili pak školski neuspjeh.

Ukoliko k tome dodamo i sve one izazove s kojima se svi zajedno, i kao roditelji i kao djeca susrećemo u adolescenciji – fizičke promjene, potragu za identitetom, izgradnju samosvijesti, otkrivanje seksualnosti, usklađivanje prošlosti i planiranje budućnosti, obrazovanje – jasno je da se svaka obitelj suočava s velikim izazovima.

Međutim, možemo i moramo prepoznati poziv u pomoć, a od presudne važnosti je i dogovaranje jasnih pravila ponašanja, kao i posljedice njihova nepoštivanja, koje pak je potrebno prilagoditi djetetovim potrebama, dobi i sposobnostima.

To znači da je potrebno ne samo razgovarati, nego i slušati i čuti te razumjeti i prihvaćati onoga drugoga, bilo dijete, bilo odraslu osobu, kako bismo mogli jačati njegovo samopoštovanje i biti pozitivan primjer.

„Zadaća HNS-a je otvarati i osvještavati teme koje su od značaja za našu lokalnu zajednicu kako bismo svi zajedno pomogli oblikovali društvo u kojem živimo – zato je ovo već druga u nizu tribina koje smo pokrenuli, a s takvom vrstom edukacije nastavljamo i dalje“, kazala je zaključno predsjednica koprivničko-križevačkog HNS-a Jasmina Pavlović.

Gošće predavačice bile su dipl. psihologinja Stanka Rušec te dipl. socijalna radnica Suzana Dužević, obje nezavisne stručnjakinje iz Centra za pružanje usluga u zajednici “Svitanje”, koje su okupljenima govorile o psihološkom i zdravstvenom odgoju mladih.

Predavačice