Mario Rajn o aglomeraciji

Aktualna tema – Aglomeracija Križevci

Grad Križevci dobio je rješenje nadležnog Ministarstva zaštite okoliša i energetike vezano uz Aglomeraciju Križevci, odnosno mišljenje o elaboratu zaštite okoliša. O toj aktualnoj temi gradonačelnik Mario Rajn nam je izjavio:

-“Nije potrebno provoditi daljnji postupak procjene utjecaja na okoliš, pa su sad papirnato stečeni preduvjeti da se može krenuti prema konačnom definiranju aplikacijskog paketa. Ukratko, to znači da u suradnji s Hrvatskim vodama moramo pripremiti projekt Aglomeracije za javni natječaj. Po sadašnjem hodogramu aktivnosti to bi trebalo biti u prvom kvartalu 2019. godine. Mislim da su sad zaista stečeni svi preduvjeti uz opet daljnji rad svih službi, a prvenstveno Hrvatskih voda i Vodnih usluga, da se ide na nabavu u prvom kvartalu 2019. godine. Prema studiji izvodljivosti, naša komponenta iznosi 6,34 posto od procijenjene vrijednosti. Moguće je da ćemo još revidirati troškovnik opet u dogovoru s Hrvatskim vodama, a u sadašnjem nacrtu proračuna za slijedeću godinu je planirano 2,5 milijuna kuna. U trogodišnjim projekcijama predviđena je naša komponenta koja bi trebala biti okvirno oko 13,5 milijuna kuna. Naravno, treba vidjeti kako ćemo postići cijenu na javnoj nabavi.
U svakom slučaju, slijedeće godine, s obzirom na hodogram aktivnosti, ako je u prvom kvartalu nabava, za očekivati je početak radova u trećem kvartalu 2019. godine. Predviđeno trajanje je 540 dana, tako da bi sigurno jedan dio vlastite komponente trebao biti u 2019. godini.

Dakle, naš obuhvat Aglomeracije uključuje Grad Križevce i sva prigradska naselja koja mogu gravitacijskim padom privući: prvenstveno dio oko Cubinca, Bukovja, Gračine i Poljane Križevačke. To znači zamjenu postojeće odvodnje, izgradnju nove odvodne mreže, ali isto tako uspjeli smo kroz reviziju studije izvodljivosti ubaciti da se radi i rekonstrukcija i nova izgradnja vodoopskrbne mreže u istom projektu. To znači, tamo gdje nije dostupna voda, bit će, a tamo gdje su priključci bili kritični, bit će rekonstruirani. Naravno, oni koji su kroz studiju izvodljivosti proglašeni opravdanima da se rekonstruiraju. Projekt je podijeljen u 6 grupa nabave. Jedna velika grupa je sam biološki pročistač. Kad govorim o samoj izgradnji mreže, prvenstveno na nju mislim da bi trebala krenuti u trećem kvartalu 2019. godine, a za pročistač je vrlo lako moguće da bi bio u kasnijoj fazi izgradnje mreže dok se vide svi protoci.”
Gradonačelnik Mario Rajn najavljuje operativni sastanak slijedeći tjedan u Hrvatskim vodama.
” Dakle, opet i saborski zastupnik je tu i ja, a operativni timovi Vodnih usluga i Hrvatskih voda trebaju riješiti tehničke stvari. Rješenje smo dobili vrlo brzo, to je pohvalno i dobro u ovom projektu, nismo čekali trideseti dan, dalje je stvar tehničke prirode iako će opet trebati podrška svih aktera” – kazao je gradonačelnik Mario Rajn.