Obilježavamo Svjetski dan borbe protiv dječje paralize

Obilježavanjem ovog dana povećava se svjesnost o virusu dječje paralize, te se ohrabruju svi da pojačaju napore u cilju sprječavanja njegovog širenja na globalnoj razini.

Svjetski dan borbe protiv dječje paralize obilježava se 24. listopada svake godine kako bi se skrenula pozornost na ovu iznimno opasnu bolest te podsjetilo da se i dalje ispunjavaju uvjeti za održivost proglašenja Europske regije Svjetske zdravstvene organizacije slobodnom od poliomijelitisa, tj. dječje paralize. Dječju paralizu je kao jedinstveno stanje prvi put prepoznao Jakob Heinenjemački ortoped1840. godine. 1908. godine, Karl Landsteiner otkrio je uzročnika bolesti, poliovirus.

Dječja paraliza ili poliomijelitis je akutno infektivno oboljenje uzrokovano poliovirusom te uzrokuje teško oboljenje – paralizu (najčešće nemogućnost pomicanja ruku i/ili nogu). Virus također može uzrokovati smrt zaražene osobe, obično tako da izazove paralizu mišića koji omogućuju disanje.

Uvođenjem cijepljenja protiv dječje paralize u Kalendar kontinuiranog cijepljenja i postizanjem visokog cjepnog obuhvata, dječja paraliza je gotovo iskorijenjena. To cjepivo predstavlja jedno od najvećih dostignuća u medicini.