Od košarkaša do košarkaškog suca

Mario Huzjak – sudac Prve hrvatske košarkaške lige

Danas nam je u studiju, kao gost Sportske emisije Radija Križevci, društvo pravio Mario Huzjak, košarkaški sudac Prve hrvatske košarkaške lige.

Maria možete poslušati u našoj Sportskoj emisiji u ponedjeljak od 13.30.

Mario je svoju sudačku karijeru započeo 2002. godine, kada je na nagovor trenera i profesora Ante Tomasa krenuo na sudački tečaj. Iako je u početku gledao na suđenje kao na hobi, ubrzo je Mario uvidio da mu je to i poziv, nešto što voli raditi i čime bi se volio baviti i u budućnosti. Nakon odsuđenih mnogo niželigaških utakmica, Mario je dobio priliku da 2008. godine položi ispit za državnog košarkaškog suca, nakon čega je dobio mogućnost suditi ozbiljnije utakmice, poput utakmica mlađih uzrasta hrvatske reprezentacije.

Ova, 2018., sretna je godina za njega jer je dosegao stepenicu koja za košarkaškog suca u Hrvatskoj predstavlja vrh – počeo je suditi utakmice Prve hrvatske košarkaške lige. Iako sada ima priliku družiti se sa najpoznatijim hrvatskim košarkašima, ostao je dečko iz kvarta, prizemljen i svjestan da mora zadržati i njegovati profesionalnost svoga posla, čak i kada je izvan terena.
Kaže kako je poseban osjećaj suditi utakmice Prve lige. Igrači su drugačiji, jednako kao i treneri, i radi se na drugačijoj razini od ove na koju je do sada bio naviknut. Iako svaka utakmica, a pogotovo prvoligaška, nosi svoj teret i pritisak, kaže kako je važno ostati hladne glave i stajati iza svake svoje odluke.
Zato je i došao tako daleko – nije se obazirao na poneku ružnu riječ igrača, trenera i roditelja s tribina, već je zadržao čvrst stav i iz utakmice u utakmicu – dogurao do Prve lige. (M.M.)