Predstavljanje monografije „60 GODINA RUKOMETA U SAMOBORU“

U Samoboru, 29. 10. 2018. u 19 sati u prostorima Centra za mlade – BUNKER, Ulica Savke Dabčević Kučar 8

Monografija autora dr. Mile Plazonića „60 GODINA RUKOMETA U SAMOBORU (1957. – 2017.)

– Prinos povijesti sporta u gradovima Samoboru i Svetoj Nedelji“, u nakladi izdavačke kuće „Meridijani“, bit će svečano predstavljena u Samoboru u ponedjeljak 29. 10. 2018. u 19 sati u prostorima Centra za mlade – BUNKER, u Ulici Savke Dabčević Kučar 8 (bivša vojarna). Uz autora govorit će urednica knjige prof. Petra Somek i ugledni gosti iz Zagrebačke županije, gradova Samobora i Sv. Nedelje te Hrvatskog rukometnog saveza, kao i zaslužni sportaši.

U knjizi je temeljito prikazana povijest i značenje rukometnog sporta u gradovima Samoboru i Svetoj Nedelji od 1957. do 2017. godine, a taj povijesni rukometni mozaik dug 60 godina izradio je veliki zaljubljenik u rukomet – dr. med. vet. Mile Plazonić.

U knjizi je objavljeno oko 500 fotografija, navedeno je nekoliko tisuća rezultata raznih rukometnih utakmica, oko 2500 imena igrača i sportskih djelatnika uz navođenje svih 46 registriranih klubova koji su od 1957. do 2017. djelovali ili još djeluju u samoborskom kraju.

Šezdeset godina je puno vremena, a baš prije toliko godina osnovani su prvi rukometni klubovi u Samoboru kojih je do sada bilo 30-ak. Neki su trajali pola sezone, neki tek nekoliko godina, neki nešto duže, a poneki traju još i danas. Nakon prvih koraka rukomet je u samoborskoj općini postao, uz nogomet, najmasovniji sport zahvaljujući kojem su mnogi proglašeni najboljim sportašima ili sportašicama određenih godina, a brojnim sportskim djelatnicima i entuzijastima pripala su razna priznanja.

Sport u Samoboru do sada je opisan u nekoliko knjiga no ovo je prva knjiga o rukometu na području sadašnjih gradova Samobora i Svete Nedelje koji su do 1992. godine dijelili jednu Općinu Samobor. Sport je u Samoboru uvijek osiguravao velike predstave, a rukomet je na njima igrao jednu od najvećih uloga.