Predstavljanje zbirke kajkavskih pjesama „Zebrani versi“ akademika Dragutina Feletara u Gradskoj galeriji u Koprivnici 23. listopada 2018. u 19 sati

Knjiga izabranih kajkavskih pjesama „Zebrani versi“ akademika Dragutina Feletara bit će svečano predstavljena u Gradskoj galeriji u Koprivnici (Galerija Mije Kovačića) 23. listopada 2018. u 19 sati. O knjizi će govoriti urednica prof. Petra SOMEK, književnik Marko GREGUR, pisac pogovora dr. sc. Mario KOLAR i autor, a pjesme će čitati glumac Vid Balog.

Nakladnici su Podravsko-prigorski ogranak Koprivnica DHK i Izdavačka kuća „Meridijani“, a knjigu je ilustrirao akademski slikar Danilo Dučak.

Zbirka „Zebrani versi – Drage popevke zmetane na kup“ donosi presjek pjesničkog stvaralaštva Dragutina Feletara. Iako se primarno bavi geografijom i historiografijom, taj akademik,  umirovljeni sveučilišni profesor, izdavač, urednik i publicist, ostavio je značajan trag i u poeziji. Naime, vjerojatno kao dio fascinacije knjigama, odnosno pisanim tekstom svih vrsta (znanstvenim, popularnim, publicističkim), Feletar se u ranoj fazi svojeg stvaralačkog puta upustio i u taj najprisniji, najintenzivniji odnos s riječima, ali i sa samim sobom. Tako je osim knjige putopisnih tekstova, sedamdesetih i osamdesetih godina 20. stoljeća objavio i nekoliko zbirki pjesama, uglavnom pisanih zavičajnim mu, donjodubravskim kajkavskim idiomom.

To Feletarovo kajkavsko pjesništvo, sada prvi puta u cijelosti svojim najboljim dijelovima predstavljeno u ovoj knjizi, čemu je pridodano i nekoliko do danas neobjavljenih pjesama, ostaje prije svega kao svjedočanstvo njegove privrženosti međimurskom i podravskom zavičaju, ali i kao odslik pojedinih njegovih osobnih preokupacija i razmišljanja, poput onih o prolaznosti i smrti, koje nigdje drugdje nije htio, a možda niti mogao, izraziti nego upravo kroz stihove, otkrivši nam tako i tu stranu svoje iznimne stvaralačke i kreativne osobnosti.

Pjesme su svrstane u sedam poglavlja: Kmični versi, Misleči versi, Osamljeni versi, Versi kre Drave i Mure, Posvečeni versi, Versi v prozi i Gavalerski versi.

Pozivamo Vas da medijski popratite ovaj događaj u okviru Galovićeve jeseni, a u prilogu šaljemo pozivnicu, naslovnicu knjige, fotografiju autora i nekoliko ilustracija iz knjige, slikara Danila Dučka!