Otvorena izložba “Križevci u velikom ratu”

U Likovnoj galeriji na Nemčićevom trgu otvorena je izložba “Križevci u velikom ratu”, plod višegodišnje suradnje djelatnika Gradskog muzeja Križevci i Inicijativnog odbora za obilježavanje stogodišnjice Prvoga svjetskog rata osnovanog 2012. godine pri Hrvatskom institutu za povijest u Zagrebu koji je 2016. prerastao u Udrugu 1914-1918 , aktivnu i danas.
Kako ističe u predgovoru kataloga potpredsjednica udruge Vijoleta Herman Kaurić, donedavno su se tim zanemarenim i poprilično zaboravljenim razdobljem hrvatske povijesti u Hrvatskoj bavili tek rijetki pojedinci.

2014. godine Gradski muzej u Križevcima jedini je u Hrvatskoj svoju Noć muzeja posvetio Prvom svjetskom ratu. Zahvaljujući doktoratu povjesničara Tomislava Bogdanovića više se istraživalo o ovoj temi, tako da je postavljena i izložba koja se može razgledati do 10.studenog.
Nakon uvodnih riječi vršiteljice dužnosti ravnateljice Gradskog muzeja Križevci Lane Okroša Rožić, o izložbi je govorio autor izložbe i urednik kataloga, viši kustos u muzeju povjesničar Ozren Blagec, a otvorio ju je akademik Franjo Tomić, voditelj Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Koprivničko-križevačke županije u Križevcima. Izložene su novčanice, razglednice, fotografije, oružje i druga vrijedna građa.
Kroz izložbu se može više saznati o uzrocima Prvoga svjetskog rata, gospodarstvu Banske Hrvatske tijekom Velikog rata , Križevcima uoči Prvoga svjetskog rata, demografskoj i političkoj strukturi grada, Križevcima i Prvom svjetskom ratu, školstvu i gospodarstvu u Križevcima za vrijeme rata te Križevčanima – vojnicima u Velikom ratu. Koliko je stanovnika Križevaca bilo mobilizirano i poslano na ratišta Prvoga svjetskog rata te koliko ih je tamo stradalo, danas je teško utvrditi. Na križevačkom Gradskom groblju sahranjena su samo četiri stradalnika Prvoga svjetskog rata: Marcel pl. Kiepach, Oskar Majsch, Stjepan Bisiach i Franjo Leberl. O ostalim stradalim vojnicima svjedoči nadgrobni spomenik poginulim križevačkim Židovima koji je podigla židovska općina na Gradskom groblju.
Posjetitelji su mogli čuti i glazbu sa izloženog gramofona “Edison Bell”, starog stotinjak godina.

Uz ovu izložbu Gradski muzej Križevci, Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU Koprivničko-križevačke županije u Križevcima i Povijesno društvo Križevci organiziraju u subotu, 20. listopada od 11 sati okrugli stol na temu “Križevci i Križevčani u vrijeme Prvoga svjetskog rata”. Održat će se u Likovnoj galeriji, a nakon razgledavanja izložbe o Križevcima u Prvome svjetskom ratu govorit će dr. sc. Tomislav Bogdanović, na temu “Spomenik Židovima stradalima u Prvome svjetskom ratu na križevačkom groblju” dr. sc. Ljiljana Dobrovšak, a o Križevčanima na bojištima Prvoga svjetskog rata pukovnik Nikola Tominac.