Sandra Perković – veliki intervju

Razgovor s najboljom hrvatskom sportašicom

Iznimno cijeneći sve što ste učinili u svijetu atletike i sporta, postavili bismo Vam neka pitanja i rado čuli Vaše odgovore i razmišljanja.

-Sjećate li se svojih atletskih početaka? Zašto ste baš izabrali disk za svoju disciplinu i kako je došlo do toga?


-Moji prvi koraci u svijetu atletike počeli su još u drugom razredu osnovne škole. Tada sam upisala atletsku školu u kojoj me trenirao Igor Čordaš. Okušala sam se u svim atletskim disciplinama, no u 6. razredu osnovne škole pokušala sam bacati disk i moram vam priznati da je to bila ljubav na prvi pogled. Tako je sve počelo i eto me danas tu gdje jesam.

-Vaše rekorde, sjajne rezultate i medalje gotovo je nemoguće nabrojiti. Kako pronalazite motive da budete još bolji i bolji s obzirom na to da ste osvojili sve što ste mogli?


-Dobila sam dar od Boga – talent za bacanje diska. Imam priliku raditi u životu ono što volim, mislim da je to najljepše što se nekome može dogoditi. Volim bacanje diska, volim predstavljati Lijepu Našu diljem svijeta u dobrom svjetlu. Jednostavno uvijek nađem motiv, uvijek postoji nešto što još nisam osvojila, a željela bih. Dok se god s osmijehom na licu budem vraćala s treninga, gledat ćete me na atletskim borilištima.

-Trenirate li puno i koji su još ciljevi pred vama? Što biste još željeli osvojiti?

-Moj radni dan sastoji se od dvaju treninga: jutarnjeg koji traje dva – dva i pol sata te popodnevnog koji zna potrajati i do 3 sata. Imam puno ciljeva, ali želim 2020. biti najbolja, želim da ta godina bude moja godina za pamćenje! Vrhunac bi bile Olimpijske igre u Tokiju. Držite mi fige na tom putu!


-Kako ocjenjujete hrvatsku atletiku u sadašnjem trenutku i jeste li možda primijetili nekoga s posebnim potencijalom za sjajne uspjehe?


-Hrvatska atletika ima prekrasne rezultate i mnoge mlade nade koje dolaze i koje će nastaviti ići putom na kojem se mi nalazimo. Primjera radi mogu izdvojiti mladu bacačicu diska Mariju Tolj za koju smatram da, ako bude uporna i dovoljno radila, može biti moja dosljedna nasljednica jer je to cura za velike daljine.


-Kako se sada osjećate i kako ste se nosili s ozljedama u svojoj sportskoj karijeri?

-Ozljede su sastavni dio profesionalnog sporta. Moram vam priznati da mi baš i nije bilo lako, a još je toliki put preda mnom. Sretna sam zbog svojeg medicinskog tima koji radi iz sjene i odlično mi pomaže u svemu. Bez njih ne bih bila ovo što jesam, zato sam sretna što sam nakon toliko godina okupila prave ljude oko sebe.


-U zadnje vrijeme primjećujemo da sve ljepše izgledate; je li i to stvar rada i treninga ili nečeg trećeg?


-Mislim da smo mi žene kao vino. Što smo starije, to smo svjesnije same sebe i tek tada shvatimo pravu vrijednost života, što se onda vidi i izvana. Hvala vam puno na komplimentu, lijepo je to čuti.

.


-Imate li kakav hobi u slobodno vrijeme i kakvu glazbu volite slušati?


-Volim putovati, biti u društvu, slušati glazbu. Jednostavno volim život i veseli me sve u vezi s njim. Svoje slobodno vrijeme volim provoditi s prijateljima i obitelji koji su uvijek tu uz mene, i kada je dobro i kada tako nije. Puno putujem i nemam često priliku biti u njihovu društvu, stoga kada smo skupa, želim nadomjestiti sve što smo izgubili.


-Koja je od zemalja ili gradova u kojima ste bili na Vas ostavila najjači dojam?

-Najljepša mi je zemlja ipak Lijepa Naša. Ne mogu zamisliti da bih živjela igdje osim ovdje. Imamo sve što netko može samo sanjati – prekrasno more, zanimljive gore i ravnu našu Slavoniju. Imamo cijeli paket pa želim da svi toga postanemo svjesni i počnemo ju još više cijeniti. Meni je Hrvatska svjetski broj jedan, a ako to kažem ja, koja sam proputovala cijeli svijet, onda mi vjerujte na riječ.


-Vidite li se nakon atletske karijere u atletici, politici, biznisu ili nečem drugom?


-Za sada se još dugo vidim samo u atletici te nisam razmišljala o tome što ću raditi poslije. Mislim da mogu još puno pokazati i ne želim prestati, a kada dođe vrijeme, onda ćemo razmišljati o tome; sada želim uživati u ovome što radim.


-Što biste poručili mladima koji u vama vide zvijezdu svjetskog dijamantnog sjaja?


-Budite mladi, lijepi i uspješni. Radite ono što volite i dajte cijelog sebe u to jer samo tako možete ispuniti sve svoje zacrtane ciljeve. Put do uspjeha je težak, ima puno uspona i padova, ali ne dajte da vas to omete jer sreća koja se nalazi na kraju puta neopisiva je. Uživajte u svakom trenutku jer je život trenutačan, nikad ne znate što donosi sutra. Mislite na obitelj i prijatelje jer su oni vaš najveći oslonac u životu. I na kraju, uvijek budite Vi – ne dajte da vas itko promijeni.


-Na kraju, što biste poručili nama? Možete li nam za naš novi portal, koji već sada dnevno čita više tisuća ljudi, savjetovati kako da izgledamo i reći što biste voljeli na njemu čitati?

-Želim vam svu sreću i da ustrajete u tome što radite jer vam dobro ide. Želim da pišete o što više zanimljivih tema i osoba. Mladi ste, potrudite se ostati zapamćeni.


-Puno Vam hvala na izdvojenom vremenu! Želimo Vam prije svega puno zdravlja i vrhunskog uspjeha u svemu u životu, uz poziv da nam prvom prilikom budete gošća u našim sportskim Križevcima!

-Hvala vama što ću postati dio vašeg portala, iznimna mi je čast, i hvala vam lijepa na lijepim željama!

Izvor fotografija: Sandra Perković