Uz 16. listopada – Svjetski dan hrane

Tema: doniranje hrane

Svjetski dan hrane se svake godine obilježava 16. listopada, na dan kad je 1945. godine u sklopu Ujedinjenih naroda (UN) osnovana Organizacija za prehranu i poljoprivredu. Ovaj se dan obilježava u više od 150 zemalja svijeta.
Ovogodišnja tema Svjetskog dana hrane je posvećena doniranju hrane.
Jedan od najvećih izazova s kojima se svijet susreće je vezan uz osiguranje dovoljne količine hrane za sve. Naime, prema sadašnjim predviđanjima do 2050. godine na svijetu će živjeti 10 milijardi osoba, a trenutno ne postoji dovoljno prehrambenih izvora koji mogu zadovoljiti nutritivne potrebe tako velike svjetske populacije. Da bi se osigurala dovoljna količina hrane, proizvodnja bi trebala narasti za čak 50 posto na globalnoj razini. Sigurnost hrane je kompleksno pitanje koje zahtijeva holistički pristup u svim područjima – pothranjenost, proizvodnja, doprinosi malih proizvođača, fleksibilnost u proizvodnim pogonima i stabilno korištenje dostupne bioraznolikosti i genetskih izvora.
Ove godine Svjetski dan hrane obilježava se pod geslom “Naša djelovanja su naša budućnost”, a tema je doniranje hrane, jedno od iznimno važnih pitanja: kako smanjiti količinu bačene hrane i usmjeriti je prema onima koji nemaju. Često kao potrošači mislimo da najveća količina bačene hrane dolazi od trgovina i ugostitelja, no podaci pokazuju da 53% bačene hrane dolazi iz kućanstava. Razlozi su uglavnom prekomjerno pripremljeni obroci, prekomjerna kupnja namirnica, posebno na akcijama, pa istekne rok trajanja, ne iskorištavaju se ostaci hrane itd.
Na ovaj dan, ali ne samo danas, trebamo se prisjetiti svih onih koji nemaju niti ono osnovno za život, a to je hrana. Ne bacati je, nego naći mogućnost da se daje onima koji nemaju!