Gornja Rijeka u Europskom parlamentu

Završnica React projekta pred Europskim Parlamentom. Hrvatski doprinos brizi o migrantima

U Europskom parlamentu je od 19. do 23. studenog organiziran Tjedan događanja u sklopu obilježavanja 70. obljetnice donošenja Opće deklaracije o ljudskim pravima. Konferenciji na visokoj razini u Bruxellesu 20. studenoga tim su povodom nazočili predstavnici iz cijelog svijeta, koji su razgovarali o zaštiti ljudskih prava te zaštiti manjina. Hrvatska je delegacija zajedno s delegacijama još 6 zemalja Grčke, Albanije, Italije, Belgije, Francuske i Švedske u sklopu navedene Konferencije sudjelovala na 8. Transnacionalnom mitingu “Europa za građane” projekta React, koji je zaključcima iznesenim u Bruxellesu predstavljen Europskoj Komisiji kroz prezentacije zemalja sudionica i kroz primjere dobre prakse, koji će uvelike pomoći rješavanju svih još uvijek otvorenih pitanja vezanih uz migrantsku politiku.

– Hrvatska je u protekle dvije godine kao tranzitna zemlja brinula o tisućama migranata koji su prošli teritorijem naše zemlje u potrazi za izvjesnijom budućnosti u zapadnoeuropskim zemljama, pružajući im utočište, medicinsku skrb, adekvatan smještaj i hranu, te brigu o sigurnom boravku i prolasku u zemlje njihova odredišta. U tome nam nisu pomogle susjedne Mađarska i Slovenija koje su s vremenom uvele fizičke barijere te tako otežale prolazak ljudima u nevolji. Tražitelji pak azila zbrinuti su i putem politike zapošljavanja, dok je maloljetnim azilantima omogućeno pohađanje nastave u skladu s hrvatskim odgojno-obrazovnim programom prilagođenim strancima – osnovne su naznake hrvatskog izlaganja pred Europskom Komisijom.

U sklopu Tjedna ljudskih prava, parlamentarni odbori organizirali su rasprave o ulozi vlada institucija i civilnog društva u jačanju poštivanja temeljnih ljudskih prava u EU, uključujući prava djece. Raspravljalo se i o novom izvješću o temeljnim ljudskim pravima koje obuhvaća prava migranata, LGBT populacije, osobe s invaliditetom i neovisnost pravosuđa unutar EU.

Prema obećanjima talijanske europarlamentarke Silvije Coste, iduće će godine uslijediti nastavak projekta React u sastavu šireg projekta “Europa za građane – demokratski angažman uz građansko sudjelovanje” kao rezultat kandidature za Najbolji Projekt dobre prakse od strane Europske Komisije – istaknula je koordinatorica projekta React Desantila Hoxha.

Kažimo na kraju kako su netom završen prvi dio Projekta React u protekle dvije godine iznijnele i Hrvatsku u njemu predstavljale općine Breznički Hum i Gornja Rijeka, čiji su predstavnici lanjske jeseni bili domaćini ostalim sudionicima, a u 6 navrata gostovanjima kod zemalja partnera primjerima dobre prakse i suradnjom s meritornim institucijama promišljali kako migrantima na njihovu putu olakšati život i konačno riješiti njihove probleme.