Javni poziv za sufinanciranje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama

Ugradnjom kotlova na biomasu i dizalica topline smanjiti troškove grijanja

Krajem listopada Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pokrenuo je novi Javni poziv za sufinanciranje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama.
S 12 milijuna kuna građanima će se sufinancirati ugradnja kotlova na biomasu i dizalica topline. Ovisno o području gdje se kuća nalazi, moguće je dobiti poticaje u rasponu od 40% do 80%, odnosno maksimalno do 35 tisuća kuna s PDV-om za ugradnju sustava na biomasu ili do 45 tisuća s PDV-om za sustave s dizalicom topline” – najavio je tom prilikom direktor Fonda Dubravko Ponoš.

Kako bi se građani što bolje upoznali s detaljima Javnog poziva i načinom prijave u Razvojnom centru i tehnološkom parku Križevci, Ante Čikotić, ovlašteni inženjer – projektant iz tvrtke Inovapro koja se bavi konzaltingom u energetici i projektima energetske učinkovitosti, dodatno je pojasnio mogućnosti dobivanja sredstava i uštede na grijanju. Na početku obratio se gradonačelnik Mario Rajn koji je istakao da ovime zainteresirani građani imaju priliku dobiti sredstva, poručio da se što prije pripreme, a da Gradska uprava stoji na raspolaganju za savjete.

Cilj Javnog poziva je potaknuti korištenje obnovljivih izvora energije u sustavima grijanja i hlađenja i takvi sustavi su ekološki puno prihvatljiviji jer podrazumijevaju smanjenje potrošnje fosilnih goriva što ima pozitivan utjecaj na okoliš. Troškovi za grijanje u kućanstvima predstavljaju i do 75 posto ukupnih režijskih troškova. Zamjenom starijih peći učinkovitijim kotlom moguće je uštedjeti na količini ogrjevnih drva, dok je korištenjem dizalice topline moguće smanjiti korištenje električne energije elektrootpornog grijanja i do 4 puta.

“S 12 milijuna kuna mogućnost je sufinanciranja 600-700 obiteljskih kuća. Rok za izradu instalacija je godinu dana. Natječaj je raspisan do kraja godine ili do iskorištenja sredstava, no najbolje je što prije izvršiti prijavu” – kazao je Ante Čikotić.

Pozitivna iskustva s javljanjem na natječaje Fonda imaju stanovnici općine Gornja Rijeka gdje se predavanju odazvalo njih 50-tak, a oko 25 ih se javlja na natječaj i priprema dokumentaciju, kazao je načelnik općine Darko Fištrović.

“Naši stanovnici imaju iskustva sa sredstvima za energetsku učinkovitost, a lokalna samouprava im pomaže kod ispunjavanja prijave. Potrebno je prikupiti prijavni obrazac, kopiju osobne iskaznice vlasnika ili suvlasnika objekta, pravomoćnu građevinsku dozvolu, gruntovni izvadak…” – kazao je Darko Fištrović.

Sličan poziv ići će i tijekom prve polovice iduće godine te će, nakon što se donese potrebna zakonska regulativa, građani uz kotlove na biomasu i dizalice topline, moći dobiti sredstva i za solarne sustave.