Županija i Srpsko narodno vijeće učenicima u Velikom Pogancu omogućili centralno grijanje

U Područnoj školi Veliki Poganac dovršeni su radovi na projektu postavljanja centralnog grijanja, vrijednom gotovo 400 tisuća kuna, koji su zajednički financirali, svatko sa po 200 tisuća, Županija iz svog proračuna i Srpsko narodno vijeće.
Škola spada pod Osnovnu školu Andrije Palmovića Rasinja, a predstavljanju dovršetka radova u četvrtak, 8. studenoga prisustvovali su župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić, saborski zastupnik srpske nacionalne manjine Boris Milošević, načelnik Općine Rasinja Danimir Kolman, predsjednik županijskog Vijeća srpske nacionalne manjine Branko Dulikravić, predsjednik Općinskog vijeća Zvonimir Fajfarić, ravnatelj OŠ Andrije Palmovića Krunoslav Belaj, predstavnici projektanata i izvođača radova te ostali suradnici.
Ravnatelj Belaj pojasnio je kako škola broji 27 učenika i tri učitelja, u nju se ulaže godinama, a ovaj projekt postavljanja centralnog grijanja trajao je dvije godine. Zahvalio je Županiji i Srpskom narodnom vijeću koji su prepoznali važnost ulaganja te je ujedno najavio projekt energetske obnove kojim će se omogućiti još bolji uvjeti svim korisnicima zgrade.
Budući da je događanje organizirano povodom Mitrovdana, župan Darko Koren uputio je čestitke, zahvalivši Srpskom narodnom vijeću, županijskom Vijeću srpske nacionalne manjine, školi i Općini Rasinja na izuzetnoj suradnji.
„Iznimno nam je drago što smo uspjeli realizirati ovaj projekt, no važno je naglasiti i kako je škola suočena sa sveprisutnim problemom u Hrvatskoj, a to je tendencija smanjenja broja učenika u školama u ruralnim područjima. Upravo zato se nadamo kako će ovaj objekt poslužiti i drugim potrebama lokalne zajednice te kako ćemo zajedničkom suradnjom pokrenuti i druge inicijative koje će rezultirati kvalitetnijim životom mještana, a time i povećanjem broja djece.“, dodao je župan.
Načelnik Kolman kazao je kako je ovaj projekt jedan od koraka kompletnog uređenja škole, a saborski zastupnik Milošević obratio se u ime predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorada Pupovca te je zahvalio županu na suradnji i podršci.
„Ovaj projekt rezultat je dobre suradnji te zahvaljujem svima uključenima, od predsjednika Dulikravića, ravnatelja Belaja, načelnika i župana te se nadam kako ćemo se jednako brzo i učinkovito dogovoriti i o drugim projektima u svrhu boljitka mještana.“, istaknuo je zastupnik Milošević.
Nakon uvodnih govora, krenulo se u obilazak škole i kotlovnice koja će ju zagrijavati, a zatim su se gosti uputili na svečanu proslavu Mitrovdana.