Jesenski muffini od bundeve i čokolade

Nešto slatko za jesenje dane

Jesen je vrijeme kada police tržnica i trgovina preplavljuju bundeve. Riječ je o povrću bogatom hranjivim tvarima koje jača cijeli organizam, a koje često zapostavljamo na jelovniku.  Bundeva je povrće slatkog i brašnastog mesa žute boje te narančaste kore, a može težiti od 10 kilograma nadalje. U stotinu grama njezina ploda nalazi se nešto manje od 30 kalorija i 90 posto vode, zbog čega se smatra dijetalnom namirnicom. Povrh svega, redovita konzumacija snižava loš kolesterol u krvi.  Mi vam donosimo odličan recept za muffine s bundevom i čokoladom.


Sastojci:
180 ml pirea od bundeve, 2 jaja, 200 g šećera, 110 g otopljenog maslaca, 100 g glatkog brašna, 100 g oštrog brašna, 1 žličica sode bikarbone, 1 žličica mljevenog cimeta, 1/4 žličice začina za medenjake, 1 žličica vanilla bean paste-a, 1/2 žličice soli, 100 g čokoladnih suzica


Priprema:
Bundevu rasjeći na četvrtine (ili na još manje dijelove), očistiti od koštica, te staviti peći u pećnicu na 210°C 35 minuta (da je mekana kad je probodete vilicom). Pustiti je da se malo ohladi, oguliti kožicu, te u blenderu usitniti u pire.
Otopiti maslac na laganoj vatri i pustiti ga da se malo ohladi.
Pjenasto umutiti jaja, šećer, maslac.
U posebnu posudu pomiješati brašno, sodu bikarbonu, cimet, začin za medenjake i sol.
Naizmjence dodavati i mutiti pire od bundeve i mješavinu suhih sastojaka.
Na kraju umiješati čokoladne suzice.
U 12 košarica za muffine staviti 1 punu veliku žlicu smjese, na kraju ostatak smjese još r asporediti u košarice.
Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C 20 – 25 minuta.
I to je to, savršen recept, i slatko i zdravo. Uživajte! (š.v)