Konferencija HDS-a i HDZ-a

Konferencija za medije Kluba vijećnika HDS-a i Kluba vijećnika HDZ-a. Predlažu otpis dugova građanima i ukidanje poreza na potrošnju ugostiteljima

Uoči predstojeće sjednice Gradskog vijeća Mato Devčić, predsjednik Gradske organizacije HDZ Križevci i potpredsjednik Gradskog vijeća i  zamjenik predsjednika HDS-a, saborski zastupnik i gradski vijećnik Branko Hrg održali su konferenciju za medije s temama: otpis dugova građanima i ukidanje poreza na potrošnju ugostiteljima. Mato Devčić istakao je da je prijedlog u duhu politike Vlade Republike Hrvatske  da se omogući rasterećenje velikom broju građana otpisom duga do 5000 kuna.

“Sedmero vijećnika HDS-a i HDZ-a uputilo je Gradskom vijeću zahtjev za uvrštavanje ovih točaka dnevnog reda. Izmjene Zakona o financiranju lokalne samaouprave Gradu Križevcima donijele su značajno povećanje prihoda, čak do 15 milijuna kuna. Hrvatski sabor ove godine donio je i Zakon o oprostu duga  kako bi se pomoglo duže blokiranim građanima. Tim Zakonom omogućeno je i lokalnim samoupravama te njihovim ustanovama i poduzećima da donesu Odluke o oprostu duga građanima” – kazao je Branko Hrg.

Obzirom na povećanje prihoda Grada zahvaljujući izmjenama Zakona, a s ciljem pripomoći križevačkim ugostiteljima, Gradskom vijeću predlažu ukidanje Poreza na potrošnju koji plaćaju jedino ugostitelji.  Grad bi time ugostiteljima omogućio da za iznos koji plaćaju za Porez na potrošnju, mogu povećati plaće svojim zaposlenicima. Križevačkim ugostiteljima godišnje se obračunava oko 800.000 kuna poreza na potrošnju. Na ovaj način očuvala bi se radna mjesta, u ugostiteljstvu rade uglavnom mlade osobe i time bi se možda spriječio njihov odlazak u druge zemlje”  –  rečeno je na konferenciji za medije HDS-a i HDZ-a .