Konferencija za medije o radu Gradske uprave

Najavljeni projekti i aktivnosti za slijedeću godinu

Gradonačelnik Mario Rajn sa suradnicima održao je konferenciju za medije na kojoj je predstavio aktualnosti u radu Gradske uprave Grada Križevaca. Na početku je izrazio zadovoljstvo što su od 20. studenog 2018. Križevci i službeno postali Grad – prijatelj djece.

“Ovo je rezultat prvenstveno djelovanja svih dionika Koordinacijskog odbora akcije “Grad Križevci – prijatelj djece”, ali i gradskih ustanova i korisnika, udruga kojima je politika dala podršku i drago mi je da je to vrlo brzo prepoznato. Akcija je provedena u proteklih 14 mjeseci.
Što se tiče daljnjih aktivnosti, one se prvenstveno očituju kroz prijedlog Proračuna koji će se uskoro naći pred vijećnicima” – kazao je gradonačelnik Mario Rajn i dotakao se nekih područja:

“Nastavljamo s promocijom politike uključivanja građana na svim razinama, ne samo deklarativno, nego kroz odlučivanje. Želimo da Križevci budu grad ugodan za život obitelji. To podrazumijeva ulaganja u obitelj, mlade, škole, vrtiće, sadržaje koji su usmjereni na ostvarivanje potencijala svakog našeg djeteta.

Drugo područje je ulaganje u energetsku infrastrukturu i njeno efikasnije korištenje. To su projekti kojima želimo ostvariti dodatne uštede, ali se prikazati i kao grad energetske samoodrživosti u budućnoti koji ističe i onu stranu proizvodnje energije, ali i racionalne potrošnje.

Treći aspekt je stvaranje novih vrijednosti kroz poduzetništvo. Imamo neke nove pristupe prvenstveno poduzetnicima i poljoprivrednicima, za razvoj turističke strategije grada jer se želimo definirati kao točka kontinentalnog turizma budući da potencijal postoji.

Najavljujem i povećanje izdavanja za mjesnu samoupravu sa 750.000 na milijun kuna. Uvodi se Dječje gradsko vijeće koje neće biti samo deklarativno, nego želimo i osluškivati potrebe i želje djece.

Povećana su sredstva na natječajima za udruge, dok su smanjena na sponzorstvima gradonačelnika. Želimo postići transparentnije financiranje udruga. Tu je i podizanje standarda u vrtićima i školama kroz sredstva koja su osigurana za zapošljavanje još jednog logopeda u gradskom vrtiću.

U prijedlogu Proračuna su osigurana i sredstva za udžbenike. Cilj nam je u ovom mandatnom razdoblju preći na jednosmjensku nastavu, pa radimo izmjenu projekta Osnovne škole “Ljudevita Modeca”, sportske dvorane, ali sa dogradnjom učionica i popratnih objekata. Nastavlja se projekt prehrane za djecu u riziku od siromaštva. Stipendiramo od slijedeće godine deficitarna zanimanja u dogovoru sa Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, a to uključuje i visokoškolska usmjerenja.”

U nastavku je gradonačelnik Mario Rajn istakao još nekoliko značajnih područja:

“Istaknuo bih usmjerenost na energetsku održivost, odnosno efikasno upravljanje. Cilj Grada Križevaca je da do 2030. godine postane energetski neovisan grad. U slijedeću godinu ulažemo u zamjenu javne rasvjete u naseljima gdje je neefikasna živina rasvjeta.

Što se tiče projekta Aglomeracije, predviđen je početak radova u drugoj polovici 2019. godine. U sklopu Aglomeracije trebali bi početi radovi na zamjeni komunalne infrastrukture u Renarićevoj i Detonijevoj ulici te daljnje ulaganje u dodatnu infrastrukturu.

Gradimo odvodnju na Posrednjem putu zajedno s ulicom Marcela Kiepacha budući da je tu riječ o novom naselju gdje su mlade obitelji zakupile građevinske parcele za gradnju obiteljskih domova. Važno je istaknuti i modrnizaciju lokalnih cesta. Predloženo je izdvajanje 1,2 milijuna kuna od čega 500.000 u suradnji sa Županijskom upravom za ceste otpada na Vujiće. Istaknut ću da Grad kreće u projektiranje rotora na raskrižju Tomislavove ulice sa Gundulićevom i Kiepachovom ulicom, odnosno rotor kod “Plodina”. To nisu naše ceste, no mora se napraviti prvi korak. Odlučili smo to isprojektirati jer je to područje grada najkritičnija točka koju treba riješiti.

Imamo i novi program – sufinanciranje rušenja starih kuća u centru grada. Postoji niz starih objekata koji su za uklanjanje, pa smo odlučili vlasnicima sufinancirati, a to provode i drugi gradovi.

Postoji program sufinanciranja sterilizacije pasa u skladu sa Zakonom o zaštiti životinja. Što se tiče potpora poduzetništvu i poljoprivredi, imamo neke nove modele” – najavio je gradonačelnik Mario Rajn.

Zamjenik gradonačelnika Mario Martinčević osvrnuo se na do koji se tiče poljoprivrede:

“Prošle godine povećali smo sredstva sa 350.000 na 750.000 kuna za mjesne odbore. U idućoj godini ta stavka se povećava na milijun kuna što će sigurno povećati standard po mjesnim odborima. U fazi smo konstituiranja vijeća mjesnih odbora i radimo financijske planove te tražimo rješenja za probleme koji su prisutni na terenu. Situacija na terenu nam pokazuje da bi ta stavka trebala biti i viša, no odradit ćemo što je moguće više, s obzirom da su dugi niz godina sredstva bila nedostatna. Imamo 59 sela i svako mjesto ima svoje potrebe i zahtjeve. U akcije ćemo uključivati mještane, svi su spremni za to kako bi uljepšali i poboljšali standard svojih sela.

Što se tiče potpora u poljoprivredi, moram pohvaliti Odbor za poljoprivredu koji je stručan. Odlučili smo da potpore u poljoprivredi više ne dijelimo na način da ih ne pratimo i ne vidimo kakvi su učinci. Želimo vidjeti kako taj novac utječe na gospodarstvo i pomaže OPG-ima. Dio potpore je usmjeren na stvaranje zajedničkih prerađivačkih kapaciteta, odnosno univerzalnog stroja koji može poslužiti za pakiranje meda, izradu pekmeza i dodatni uređaj za izradu sokova. Grad će u 12. mjesecu imati kratki opskrbni lanac što je nužno za funkcioniranje naših OPG-a. Nabavka stroja zasigurno će pomoći obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima da mogu svoje proizvode preraditi i prodavati institucijama jer je tako kratki opskrbni lanac i osmišljen.
Za osnivanje Agrocentra treba imati kapacitete i ljudske resurse, a kroz potpore u poljoprivredi i kratki opskrbni lanac mi tražimo ljudske resurse koji bi danas – sutra trebali biti nositelji jednog Agrocentra” – najavio je Mario Martinčević.

Predsjednik Gradskog vijeća Marko Katanović izrazio je zadovoljstvo što je Grad Križevci proglašen Gradom – prijateljem djece upravo na Međunarodni dan djeteta i osvrnuo se na ulaganja u sportu:

“Time smo stekli još jednu novu, važnu titulu za još veće mjere za dobrobit djece i stvaranje boljih uvjeta njihovog razvoja u lokalnoj zajednici. Stoga će naše daljnje aktivnosti kroz Proračun biti ulaganje u sport i sportsku infrastrukturu. Od ukupnog broja 1800 registriranih sportaša, velika većina otpada na kategoriju djece i mladih do 25 godina starosti. Stoga je bitno da se bilo kakvo eventualno smanjenje tog broja spriječi, jer alternativa za socijalizaciju mladih i djece, njihovo psihofizičko razvijanje, stjecanje radnih navika, odgovornosti, poštivanja autoriteta, natjecateljski duh koji kreće kroz bavljenje sportom, ne postoji. Smatram da nema neke alternative društvene aktivnosti koja može zamijeniti ulogu sporta. Intencija je da se djeca i mladi što više bave nekim oblikom fizičke aktivnosti i sporta, a manje žive u “virtualnom svijetu” i da ih se makne s ulice.

Kao prvi korak, nakon dugo vremena, povećava se stavka za redovan rad sportskih klubova i udruga, jer su dosadašnja sredstva pokrivala samo oko 18 posto tih potreba. Povećanje će osjetiti, ne samo sportovi koji su u vrhu, nacionalno prepoznati, već i kod kojih se prvenstveno vidi dobar rad sa djecom i mladima i koji imaju porast djece u svojim redovima.
Primjerice, ženska odbojka koju vodi Darinka Šimunčić, šahisti na čelu sa Borisom Vidovićem, rezultati u streljaštvu koje vodi Zvonko Jagušić, velik broj djece imaju i Taekwondo i Karate klub, porast djece i mladih ima tenis, nogomet sa 40-tak nove djece u zadnjih godinu dana. Tu je i ženski rukomet koji broji preko 60 mladih, košarka sa preko 100 djece i mladih, atletičari koji stalno nižu vrhunske rezultate…
Ova administracija prati potrebe djece u sportu i zajednički stav je da trebamo osigurati minimalno 25 posto osnovnih potreba klubova i udruga. Ovo nije jednokratno povećanje i realizirat će se do kraja mandatnog razdoblja. Pratit ćemo ulaganja u sportsku infrastrukturu. U Proračunu za 2019. godinu nalazi se i stavka uređenja gradskog stadiona i pratećih objekata” – najavio je Marko Katanović.

Na pitanje o atletskoj stazi, gradonačelnik Mario Rajn kazao je:
“Atletska staza bit će prijavljena na prekograničnu suradnju za uređenje turističko-sportskog kompleksa. Ovisno o natječaju kako će se otvarati prilike za financiranje, mi ćemo to pratiti. Stadion zaslužuje sveobuhvatnije ulaganje koje ćemo po etapama raditi. Ukoliko se osiguraju dodatna sredstva, mi ćemo kao Grad pratiti.”