Križevci – grad IT tehnologije

Besplatne edukacije za građane

Grad Križevci za svoje građane pokreće besplatne edukacije u području web i mobilnog programiranja s ciljem poticanja IT tehnologije. Ovo je prvi puta da se provodi jedan ovakav program kroz koji će polaznici steći znanje i vještine o najnovijim informatičkim tehnologijama. Edukacije će provoditi tvrtka SPECK iz Križevaca. Prema riječima gradonačelnika Marija Rajna, cilj je da se dio stanovnika dodatno osposobi za lakše zapošljavanje.

“Riječ je o programu koji smatramo inovativnim i vrlo korisnim i potrebnim za Grad Križevce i zapošljavanje mladih osoba i perspektiva koje se danas nude na tržištu. Besplatne edukacije pokrećemo s ciljem podizanja kompetencije stanovništva i stvaranje pretpostavki za rast i privlačenje novih tvrtki iz IT sektora u Križevce. Naravno, ljudi su prioritet i težište edukacije je da se dio stanovnika, koji se u dosadašnjem dijelu obrazovanja već susreo sa IT sektorom, odnosno programiranjem, dodatno osposobi kako bi bili realno zapošljivi nakon edukacije. Posebno me veseli da će tijekom edukacije polaznici raditi na vrlo konkretnom projektu kako bi organizirali na kraju mini sajam poslova i predstavljanja projekata. Cilj je tijekom 2019. godine program verificirati kod Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem. Na web stranici grada bit će dostupan upitnik na koji se potencijalni kandidati mogu prijaviti” – kazao je gradonačelnik najavivši da se i on osobno ima namjeru prijaviti na edukacije za dodatni razvoj kompetencija.

Direktor tvrtke Speck Tomislav Tenodi kazao je da je ideja programa povećati kompetentnost i konkurentnosti polaznika na IT tržištu gdje će praktičnim sudjelovanjem raditi na konkretnom projektu i steći znanja.
“Edukacije će se voditi kroz 4 mjeseca, krenut će u veljači, po dva predavanja tjedno – od osnova programiranja do stjecanja novih znanja. Polaznici će učiti kako koristiti moderne tehnologije i gradit će jedan projekt. Učiti će kako se grade web stranice, kako se postavlja poslužiteljski dio, spaja sa bazom podataka i kako izgleda neki napredniji razvoj u svjetski poznatim firmama određenih IT proizvoda”- kazao je Tomislav Tenodi.

Predstavljanju programa prisustvovali su i voditelj poslovnog razvoja tvrtke SPECK Lovro Kolar i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, financije, EU fondove i javnu nabavu Ivan Biškup.