PU KC-KŽ – Martinje

Pojačani nadzor alkoholiziranosti vozača
povodom proslave „Martinja


Tijekom deset mjeseci 2018. godine na prometnicama PU koprivničko – križevačke zabilježene su 503 prometne nesreće, od čega sedam nesreća s poginulim osobama i 214 s ozlijeđenim osobama. U ovim prometnim nesrećama smrtno je stradalo sedam osoba, 52 osobe su teško i 247 osoba lakše ozlijeđeno.

Vozači pod utjecajem alkohola prouzročili su 129 prometnih nesreća (26 posto), odnosno svaku četvrtu prometnu nesreću. Vozači pod utjecajem alkohola prouzročili su tri prometne nesreće sa smrtno stradalim osobama i 57 s ozlijeđenim osobama, u kojima su tri osobe smrtno stradale, teško je ozlijeđeno 16 osoba, a 69 je lakše ozlijeđeno.

Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su 43 posto prometnih nesreća s poginulim osobama i 32 posto prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama.

Od 1107 sudionika prometnih nesreća kod njih 166 utvrđen je alkohol u organizmu (15 posto sudionika)

Pod utjecajem alkohola bila su 153 vozača (od ukupno 775 vozača) u prometnim nesrećama, odnosno svaki peti vozač.

Tijekom prvih deset mjeseci policijski službenici su utvrdili 13.487 prekršaja u nadzoru cestovnog prometa, a zbog upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola sankcionirali su 1746 vozača.

Tijekom prošlogodišnjeg „Martinja“, od 10. do 13. studenoga 2017. godine, na području Policijske uprave koprivničko – križevačke zabilježene su tri prometne nesreće, od kojih je u jednoj nesreći jedna osoba teško ozlijeđena. Jednu prometnu nesreću s materijalnom štetom izazvao je vozač pod utjecajem alkohola (1,53 promila).

Za vrijeme prošlogodišnjeg „Martinja“ policijski službenici su izvršili nadzor 715 vozača, te sankcionirali 159 prometnih prekršaja, od čega je 40 vozača sankcionirano poradi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola. Poradi upravljanja vozilima s koncentracijama alkohola do 0,50 promila sankcionirana su dva vozača, 16 u koncentracijama od 0,50 do 1,00 promila, 11 od 1,00 do 1,50 promila i 11  vozača s koncentracijama alkohola većima od 1,50 promila. Vozilima je pod utjecajem alkohola upravljalo je šest mladih vozača.

Poradi vožnje pod utjecajem alkohola u posebnu prostoriju do otrježnjenja bila su smještena dva vozača, dok  je jedan vozač bio uhićen.

Kako nam tijekom vikenda predstoji blagdan Svetog Martina, najpoznatiji po narodnom običaju „kršenja mošta“, uslijed čega će doći do povećane konzumacija alkoholnih pića, prvenstveno vina, ovim putem ponovno podsjećamo sve sudionike u prometu, a posebice vozače motornih vozila, da već i malene količine alkohola povećavaju samopouzdanje i smanjuje osjećaj odgovornosti vozača, te istovremeno otežavaju zapažanje i usporavaju reakcije vozača uslijed čega dolazi do prometnih nesreća.

Obzirom na gore rečeno molimo sve sudionike u prometu, a posebno vozače, da u vrijeme proslave “Martinja”, a i tijekom ostatka godine, ne upravljaju vozilima ukoliko su konzumirali alkoholna pića, već da koriste usluge taksi-službe ili javnog prijevoza odnosno da upravljanje vozilima prepuste osobama koje nisu konzumirale alkoholna pića a posjeduju valjane vozačke dozvole.

Mladim vozačima, ali i svima koji će u društvu prijatelja proslaviti „Martinje“, savjetujemo korištenje instituta „dogovornog vozača“ odnosno da se jedna osoba u društvu koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu odredi za vozača. „Dogovorni vozač“ neće konzumirati alkoholna pića i upravljati će vozilima. Vozače koji su konzumirali alkoholna pića molimo da u objektima u kojim su prisustvovali proslavama „Martinja“, kao što su hoteli i klijeti u vinogradima, ukoliko ta mogućnost postoji, i prenoće.

U razdoblju od 9. (petak) do 12. studenoga (ponedjeljak) 2018. godine na području Policijske uprave koprivničko-križevačke provoditi će se pojačani nadzor alkoholiziranosti vozača.

Prilikom provođenja pojačanog nadzora prometa posebna pozornost biti će, osim nadzoru alkoholiziranosti vozača, posvećena i mladim vozačima i recidivistima.