Razgovor – Ivica Katavić – predsjednik Upravnog odbora tvrtke KTC d. d. i predsjednik Udruženja trgovine Hrvatske gospodarske komore

Uspješna križevačka tvrtka KTC d.d. razvija se i dalje

Predsjednik Upravnog odbora tvrtke K.T.C. Ivica Katavić nedavno je izabran za predsjednika Udruženja trgovine Hrvatske gospodarske komore.

“Naravno da je to velika čast, prije svega meni, mojoj obitelji, poduzeću KTC, ali mislim da bi trebala biti velika čast i za ovaj grad i našu županiju, jer Udruženje trgovine obuhvaća preko 20.000 članova, a samo Vijeće udruženja 41-nog najvećeg trgovca u državi” – izjavio nam je Ivica Katavić.

Na pitanje o kretanjima u gospodarstvu koja se održavaju i na promet u trgovini izjavio je:

“Nekad je trgovina bila zamišljena kao mala kvartovska trgovina sa nekoliko zaposlenih. Zatim je krenuo trend otvaranja hipermarketa. Danas je on u opadanju, a male kvartovske trgovine imaju jednu stabilnu radnu krivulju, iako se većina trgovine odvija u supermarketima. Činjenica je da su očekivanja u trgovini sve veća. Rastu očekivanja doveli su strani trgovci koji su došli u Hrvatsku i njihovim prisustvom svi mi domaći trgovci moramo se prilagođavati te ulagati u svoj razvoj i modernizaciju. Očekivanja kupaca iz dana u dan su sve veća. No, konkurencija je zdrave, jer bez nje nema razvoja ni napretka u niti jednoj poslovnoj grani. Razvijamo se da budemo sve jači i konkurentniji, a tu profitiraju i naši kupci”.

KTC trgovačku mrežu čini veliki broj supermarketa, hipermarketi te niz specijaliziranih prodavaonica. Vjerujemo da nastojite da se što više prodaju hrvatski proizvodi?

“Mislim da su kupci kroz ovih oko 25 godina prepoznali jednu stalnu kvalitetu KTC-a. Od osnutka smo inzistirali na sloganu “Kupujmo hrvatsko”, iako ne možemo biti zatvoreni za stranu robu koja je došla u Hrvatsku jer ju netko želi. No, naša povijest u KTC-u je blisko isprepletena sa hrvatskom industrijom. Razvijali smo se paralelno s našim proizvođačima koji su nam davali podršku”.

KTC nije ostao samo na trgovini. Tu su poljoljekarne. Surađujete s poljoprivrednim proizvođačima kroz kooperaciju, otkup poljoprivrednih proizvoda…

“Imamo odličan odnos sa OPG-ima od kojih otkupljujemo gotove poljoprivredne proizvode, ali sudjelujemo i u financiranju njihove proizvodnje bilo sa repromaterijalom, sjemenskim materijalom, opremom za navodnjavanje . Višegodišnji napori koje smo ulagali u taj poslovni odnos danas daju vrlo dobre rezultate i svjedoci smo kvalitetnih poljoprivrednih proizvoda na našim policama za koje se ne moramo bojati otkuda su došli”.

Imate benzinske postaje, niz ugostiteljskih prostora, orijentirali ste se i na turizam…

“Imamo 14 benzinskih pumpi, ugostiteljske prostore.. objekte za turizam…Restoran “Klara” u Križevcima bio je prvi veći ugostiteljski objekat i naši gosti znaju gdje mogu kvalitetno i jeftino jesti, ne samo gablecovati , nego i ručati”.

Podupirete i sportske klubove. Sport vam je vrlo važan?

“Obitelj Katavić razmišlja da zdrav čovjek može proizaći iz zdrave okoline kad se odgaja kroz sport. Podržavamo dva sporta: karate i muški rukometni klub koji igra u 1.Hrvatskoj rukometnoj ligi i ostvaruje odlične rezultate. Ponosni smo posebno i na školu rukometa koju vodi Ivan Šimonek te se 60-tak djece bavi sportom i izgrađuju kao zdravi ljudi”.

Tradicija KTC-a je da se kraj godine obilježi sa svim zaposlenicima. Tako će zasigurno biti i ove godine?

“Godinu završavamo zajedno sa svim našim zaposlenicima. Oko 1400 je zaposlenih i ove godine obilježit ćemo završetak godine 25. studenog u jednom poslovnom prostoru u Zagrebu. Naši zaposlenici ovoga puta neće sudjelovati ni u pripremi, ni u isporuci hrane, nego će svi imati priliku odmoriti se i zabaviti. Proglasit ćemo i nagraditi najbolje zaposlenike.”

KTC je jedan od rijetkih centara, ako ne i jedini, koji za blagdane ne radi. Da li ste i za neradnu nedjelju?

“Za blagdane KTC ne radi. Ja sam zagovornik toga da i nedjelje budu neradne, da se svi mogu posvetiti svojim obiteljima i taj dan provesti s njima, ali da se rad nedjeljom zabrani svima, bez izuzetaka”.

KTC je dobitnik brojnih priznanja što također svjedoči o uspješnom i kvalitetnom radu?

“Priznanja su nešto što te tjera da budeš bolji. Prošle godine dobili smo plaketu “Zlatna kuna” za uspješan rad u 2016. godini. Lijepo je dobiti priznanja, no najljepše je kad te tvoja lokalna zajednica cijeni i prepozna”.

Tvrtka KTC ne staje na ovome do sada postignutom. Sigurno ima i brojne planove?

“Ovaj posao i naše poduzeće je organizam koji raste i razvija se iz dana u dan. U zadnje 2-3 godine uspjeli smo više od 50 posto objekata obnoviti, a među njima je Trgovački centar u Križevcima. Početkom 12. mjeseca ćemo otvoriti novi trgovački centar u Karlovcu zajedno sa restoranom, poljoprivrednom ljekarnom i benzinskom pumpom. Nakon toga, početkom 2019. imamo u planu dva trgovačka centra, najvjerojatnije u Slatini i Pakracu, a iza Uskrsa zanavljanje trgovačkog centra u Virovitici, odnosno dogradnju kako bi mogli pratiti trendove moderne trgovine”.

Opširniji razgovor s predsjednikom Upravnog odbora tvrtke KTC možete slušati u programu Radija Križevci u četvrtak, 8. studenog u 10.15 sati.